Inicijativa mladih za ljudska prava: Srbija da prizna genocid u Srebrenici 1Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Foto: Wikipedia/ Lucignolobrescia

„Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici kao i relativizacijom ostalih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Vlast u Srbiji, kako je ocenjeno, mora odlučno da se usprotivi promociji ratnih zločinaca koje je danas demonstrirao dnevni list „Večernje novosti“, objavljujući aforizme Radovana Karadžića i pismo osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića povodom 20 godina od NATO bombardovanja.

Presude poput Karadžićeve moraju predstavljati dodatni podstrek za sve države u regionu da se kroz institucije čuje glas žrtava kao i da one budu priznate, a da svaki nacionalistički program mora biti osuđen.

Inicijativa ističe da je sudskom presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Radovana Karadžića, povodom nacionalističkih neistina i manipulacija da se presudama političkim, vojnim i policijskim liderima na neki način osuđuje ceo srpski narod, Srbija ili Republika Srpska kao entitet BiH. „Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili“,zaključila je Inicijativa.