Inicijativa: Na protestima i paralelne strukture 1Foto: Strahinja Ristić

Naime, Tužilaštvo je dan nakon što je Danas poslao pitanje da li će pokrenuti proces protiv lica koja su se predstavljali kao policajci, odbijali da pokažu legitimacije i pokušali da odvedu Kseniju Radovanović do automobila tokom protesta, poslalo odgovor aktivistkinji Inicijative, na osnovu zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja, da nema „mesta krivičnom gonjenu bilo kojeg lica“.

Samo dve nedelje kasnije, nakon što je Danas dobio odgovor iz Bezbednosno-informativne agencije da lice koje je odbilo da se legitimiše i htelo da je odvede do auta, a za koje se iz policijskog zapisnika urađenog nakon incidenta, utvrdilo da se zove Nikola Davidović – „nije njihov pripadnik“, Tužilaštvo je za N1 saopštilo da „prikupljaju podatke koji mogu dovesti do pokretanja postupka za krivično delo lažno predstavljanje“, kao i da će Kseniju Radovanović pozvati da da izjavu tim povodom. Takođe, za istu televiziju Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo odgovor da Davidović nije pripadnik policije. Na isto pitanje koje je Danas poslao mnogo ranije nego N1, MUP nije poslao odgovor.

Ukoliko Nikola Davidović nije pripadnik BIA, a iz odgovora MUP N1 ne vidi se da li je policajac, postavlja se pitanje za koga radi. MUP je odgovorio N1 da „Nikola Davidović nije zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, te se u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku nije moglo izvršiti njegovo dovođenje“. „Odlučeno je da se o svemu sačini službena beleška i ista dostavi nadležnom Tužilaštvu. Prema Nikoli Davidoviću policijski službenici primenili su zakonsko ovlašćenje upozorenje“, navodi se u saopštenju MUP.

Danas nije dobio juče odgovor od Prvog osnovnog javnog tužilaštva o tome da li je i kada otvorilo predmet koji se bavi događajima od 25. juna i šta se promenilo pa je počelo prikupljanje podataka o dešavanjima tog dana.

– Izjava Tužilaštva je zbunjujuća iz nekoliko razloga. Pre svega, Tužilaštvo nije saznalo o ovim događajima sada, već je policija zapisnik dostavila Tužilaštvu odmah nakon „incidenta“, dakle pre četiri meseca. Iako danas, putem medija, tvrde da je u toku prikupljanje obaveštenja pa da će uslediti i moje saslušanje, pre samo dve nedelje meni je iz istog Tužilaštva odgovoreno da je već donet zaključak da ne postoji delo koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nema slučaja – ističe za Danas Ksenija Radovanović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Ona kaže da bi volela da može da pozdravi ove nove aktivnosti Tužilaštva, ali i da se boji da je ovo još jedan primer pokušaja manipulacije javnosti.

– Poučeni reagovanjem nadležnih organa povodom rušenja u Hercegovačkoj, jasno je da je u pitanju kupovina vremena dok se pokušava osmisliti politički odgovor na „incident“ ili dok interesovanje javnosti, po njihovoj proceni, ne počne da jenjava. Iako „predistražni postupak“ i „prikupljanje obaveštenja“ zvuče kao ozbiljne fraze, bez jasnih i brzih posledica, one jednostavno nemaju nikakvu težinu. Ono što dodatno zabrinjava je što Tužilaštvo tvrdi da je u pitanju delo „lažno predstavljanje“. Međutim, nama je već sasvim jasno da su na protestima prisutni pripadnici paralelnih struktura, te da su Davidović i njegov kolega samo jedni od ko zna koliko njih – napominje Ksenija Radovanović.

Prema njenim rečima, pripadnici policije su toga svesni i kao što zapisnik jasno dokazuje, visoki zvaničnici policije lično intervenišu kako bi ove osobe zaštitili.

– Prvo osnovno javno tužilaštvo se početkom novembra izjasnilo o upitu Ksenije Radovanović, koja je oštećena u najnovijem slučaju odbijanja policije da zaštiti građane od pretnji i ugrožavanja sigurnosti. U svojoj izjavi tužilaštvo je tvrdilo da je „našlo da nema mesta krivičnom gonjenju bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Istovremeno je tvrdilo i da ne poseduje informacije o postupanju u ovom slučaju, što otvara pitanja na osnovu čega je doneta odluka o nepreduzimanju gonjenja. Ipak, samo dve nedelje kasnije, televizija N1 je došla do odgovora istog tužilaštva da „prikupljaju podatke koji mogu dovesti do pokretanja postupka za krivično delo lažno predstavljanje“ – komentariše za Danas Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Šta će učiniti unutrašnja kontrola policije

Sofija Mandić za naš list podseća da je krivično delo lažno predstavljanje izvršeno onda kada se, radi pribavljanja koristi ili nanošenja štete, osoba lažno predstavi kao službeno lice, a isto važi i ukoliko pokuša da izvrši neko od službenih ovlašćenja.

– Kako su se u slučaju o kom govorimo stekle sve navedene okolnosti, nije jasno zbog čega je tužilaštvu bilo potrebno čak dve nedelje da to zaključi. Jedno od mogućih objašnjenja je i ono da je ovo pitanje, slično kao i u slučaju Savamala, prvo obustavljeno odlukom „sa vrha“, ali da je onda postalo dovoljno javno vidljivo da je bilo potrebno odstupiti od prvobitnog stava da nema ni krivičnog dela, ni učinioca. Očigledno je da su malobrojni slobodni mediji ostali jedini način pritiska na policiju i tužilaštvo. Sada ostaje da vidimo da li će tužilaštvo koje se „predomislilo“, zaista uraditi svoj posao, kao i šta će učiniti unutrašnja kontrola policije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.