Inicijativa NDBG: RTS jedan od stubova kriminalnog režima 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Aktivisti inicijative Ne davimo Beograd danas su simbolima bojkota lažiranih izbora, izlepili ulaz u Radio televiziju Srbije.

Kako su saopštili, time su ukazali na činjenicu da se javni servis nalazi pod kontrolom Srpske napredne stranke i igra jednu od ključnih uloga u nemogu’nosti održavanja slobodnih i poštenih izbora u Srbiji.

– Pored pretnji, pritisaka i nasilja prema političkim neistomišljenicima, zatim ucena i pritisaka na birače, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji i prevara na sam izborni dan, kontrola medija je jedan od najbitnijih stubova naprednjačke vlasti. Radio televizija Srbije (RTS) se svojim pristrasnim izveštavanjem, onemogućavanjem dijaloga i kritike vlasti, ignorisanjem stvarnih problema i afera režima, izbegavanjem debata na teme od javnog interesa i ulepšavanjem stvarnosti u kojoj teško živimo, u potpunosti svrstao u naprednjačke instrumente otimanja države, navode iz Inicijative NDBG.

Prema njihovim rečima, informativni program RTS je ponovo pokazao podanički mentalitet i svoju ulogu javnog servisa zloupotrebljava tako što ide uz dlaku kriminalnom režimu Srpske napredne stranke i njenih satelita, a svaki novinarski pokušaj da nametnu temu od interesa za javnost u startu guši.

Za to vreme, kako dodaju, RTS opširno izveštava o svim regionalnim i svetskim dešavanjima, protestima i aferama, dok iz Srbije uglavnom stižu slike TV marketinga vladajuće stranke sa lažima o privrednom rastu i brojni demanti od strane vladara Srbije za informacije koje RTS nikad nije preneo.

Inicijativa Ne davimo Beograd, smatra da je uloga javnog servisa od ključne važnosti za vraćanje demokratije u Srbiju i od ove institucije zahtevamo samo ono što je po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužna da pruži javnosti.

Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Iz Inicijative podsećaju das u još u septembru prošle godine uputili otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji i upozorila ih da imaju veliku odgovornost za stanje demokratije u Srbiji i ne pristaju da budu saučesnici u otimanju države od strane kriminalnog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari