Inicijativa 'Ne da(vi)mo Beograd': Uhapsite Jutku i pokažite odlučnost protiv nasilja prema ženama 1Foto: Siniša Obrenić (arhiva)

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ (NDMBGD) je danas pozvala Osnovni sud u Kruševcu koji sudi bivšem predsedniku Opštine Brus, Milutinu Jeličiću – Jutki, da „pokaže ozbiljnost i odlučnost“ i zaustavi odugovlačenje izricanja prvostepene presude za njegovo seksualno uzemiravanje svoje sekretarice Marije Lukić.

NDMBGD u saopštenju podržava zahtev tužilaštva – iako ga je sud odbio, da Jeličić bude pritvoren i da se time prekine „dalje razvlačenje sprovođenja pravde“, s obzirom da ni optuženi, ni njegov advokatski tim nisu došli na pretres već triput odlagan od 24. marta, koji je trebalo da se održi 19. juna.

„Podsećamo da je policiji bio izdat nalog da ga privede na prethodni pretres. Iako je aktivno učestvovao u predizbornoj kampanji, policija je tvrdila da ne može da ga nađe, te je tako još jednom izbegao pravdu“, konstatuje se u saopštenju.

NDMBGD je istakla da će njene aktivistkinje i aktivisti biti ispred suda u Kruševcu ponovo 10. jula u 12.00 sati, za kada je zakazan glavni pretres.

„Želimo da poručimo da je svako nasilje prema ženama neprihvatljivo, da žrtve nisu same i da odgovorni moraju snositi zakonske posledice za dela koja su uradili. Sistem ne sme biti popustljiv, već mora pokazati odlučnost da se ovakvoj praksi moćnika stane na put“, kaže se u saopštenju.

Osnovni sud u Kruševcu je danas odbio predlog tužilaštva da se Milutinu Jeličiću Jutki, odredi pritvor jer ni on, ni njegov advokatski tim nisu došli na pretres koji je trebalo da se održi 19. juna.

Jeličić je učestvovao na lokalnim izborima u nedelju, 21. juna, i njegova izborna lista „Za moderan Brus“ je osvojila sedam odbornilkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari