Ivanović: Uporno izgurati dijalog 1Foto: Stanislav Milojković

Predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović izjavio je da se nada da će predsednik Aleksandar Vučić biti uporan da izgura unutrašnji dijalog o Kosovu.

Ivanović je u Danu uživo TV N1 podsetio da su ideju o širokom razgovorima o Kosovu svojevremeno imali i premijeri Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica, kao i predsednik Boris Tadić, ali da niko od njih, iz različitih razloga, nažalost nije uspeo da izgura tu ideju do kraja.

“Nadam se da će Vučić biti uporniji, da će nastaviti dijalog na svim nivoima, i važno je da se uključe SANU, crkva, nevladine organizacije, ali i Srbi sa Kosova. U krajnjem se radi o nama, šta god da je rezultat, mi ćemo sa tim rešenjima živeti”, rekao je Ivanović.

On je upozorio da Beograd u ovom trenutku nema sagovornika u Prištini, budući da se formiranje vlade na Kosovu još ni ne nazire, i kaže da se ne bi iznenadio da to stanje potraje i nekoliko meseci.

“Čak i ako postignemo konsenzus, bojim se da nećemo imati s kim da razgovaramo”, ocenio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, sve srpske sredine pažljivo prate razvoj događaja u Prištini, ali da oko formiranja vlade trenutno postoji “potpuna nejasnoća svega”, te da se ne zna koja bi koalicija mogla da obezbedi 61 glas u parlamentu.

Ivanović je podsetio da se još ne zna ko će biti predsednik Skupštine, koji potom tek treba da imenuje mandatara. Čak i kada taj mandatar bude imenovan, pitanje je da li će uspeti da formira većinu, dodao je on.

Kada je reč o ulozi srpskih poslanika u budućoj vladi, Ivanović ima utisak da je Srpska lista zauzela pasivnu poziciju i da čeka rasplet razgovora albanskih partija kako bi videla “kom će se carstvu prikloniti”.

“To nije dobro, tako sebe marginalizujete”, smatra Ivanović i poručuje da bi Srbi trebalo da zauzmu aktivniji pristup, jer ovako postoji opasnost da se albanske partije među sobom dogovore, a Srpsku listu uključe u vladu samo da bi formalno ispunile ustavnu obavezu.

Nije dobro, kako je rekao, što je jedan od kandidata za premijera Kosova (Ramuš Haradinaj), kod Srba a priori isključen kao neprihvatljiv sagovornik. “To se u politici ne radi”, rekao je Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na slučaj paljenja njegovog porodičnog automobila i ponovio da ne vidi drugi motiv za to, osim političkog.

On je rekao da očekuje da Kosovska policija reši taj slučaj i stavi tačku na spekulacije, jer u protivnom ostaje utisak da ne umeju da rasvetle taj incident, ne smeju ili ne mogu usled loših naredbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari