Ivica Dačić: Nisam dobio opozicioni predlog sporazuma 1BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Ivica Dačić, koji je kao predsednik Skupštine Srbije faslitator međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta o poboljšajnu izbornih uslova, za Danas kaže da on, kao ni predstavnici vlasti u tom dijalogu nisu dobili predlog teksta sporazuma koji je napisala grupa proevropskih opozicionih stranaka.

On navodi da mu do sada ni posrednici iz EP, ali ni opozicija, nisu dostavili dokument koji se od jutros pojavio u medijima.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, ova proevropska grupacija koju čine SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i Ne davimo Beograd očekuje da se o sporazumu, koju su poslali posrednicima iz EP, osim njih izjasni i vlast, te da bi posrednici tekst predloga sporazuma trebalo da dostave vladajućim SNS i SPS.

Kako su nam objasnili izvori iz ovih stranaka, njihov predlog sporazuma treba da bude osnova za razgovor u petak 17. i subotu 18. septembra za kada su najavljeni novi sastanci međustranačkog dijaloga.

Ukoliko, pak posrednici iz EP ne budu prihvatili predloženi dokument, postoji mogućnost, kako nam je rečeno i da se predstavnici nekih od ovih partija ne pojave na sastanku 17. septembra.

Naši izvori navode da od EP očekuju da izvrši pritisak na predstavnike vlasti kako bi ovaj dokument bio osnova za dalji razgovor.

Kako nam je rečeno, u četvrtak bi trebalo da se ovaj deo opozicije obrati javnosti i kaže hoće li ići na sastanak ili ne, u zavisnosti od toga šta će im do tada reći posrednici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flakenštajn i Eduard Kukan.

Ukoliko dijalog propadne, i izborni uslovi ostanu nefer opozicija je spremna na proteste, a iz Stranke slobode i pravde poručuju da izbora neće ni biti ako ne bufu fer i slobodni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari