Izaberi svoju zelenu opciju 1

Na izborima za Skupštinu grada Beograda 4. marta nastupiće četiri registrovane zelene stranke koje deluju na nacionalnom nivou.

Od tog broja, dve ekološke stranke na izbore izlaze samostalno, a druge dve u okviru koalicija.

Zeleni Srbije, koji su sudeći po zvaničnom registru političkih stranaka u Srbiji prvi osnovani od svih zelenih opcija, nastupaju na listi Socijalističke partije Srbije na kojoj će imati jednog kandidata za odbornika. SPS pak na izborima nastupa u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme. Podsećanja radi, Zeleni Srbije su na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji nastupili na listi SPS-a. Prvobitno je planirano da se na izbore ide u okviru koalicije Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije, međutim tada je deo članstva Zelenih Srbije odbio zajednički nastup sa socijalistima pa da lista ne bi bila osporena doneta je odluka da na republičkim izborima kandidati Zelenih Srbije budu na kvoti SPS u okviru koalicije, bez spominjanja imena stranke koju predstavljaju.

Zeleni Srbije su svojevremeno sa Zelenom ekološkom partijom – Zeleni formirali Ujedinjeni zeleni front, sa ciljem da on postane krovna organizaciju ekoloških političkih opcija u Srbiji. Međutim, nakon odluke Zelenih Srbije da na predsedničkim izborima, održanim prošle godine, podrže kandidaturu Aleksandra Vučića, nezadovoljna time Zelena ekološka partija – Zeleni raskida frontovsku saradnju sa Zelenima Srbije.

Na aktuelnim gradskim izborima u Beogradu Zelena ekološka partija – Zeleni nastupa u okviru koalicije „Da oslobodimo Beograd“ koju predvodi Demokratska stranka, a pored te dve političke partije, sačinjavaju je još Socijaldemokratska stranka i Nova stranka.

Ekološke opcije koje će na gradskim izborima u Beogradu nastupiti samostalno su Zelena stranka Srbije i Zelena stranka. Na parlamentarnim izborima u Srbiji održanim 2016. godine te dve stranke su nastupile zajednički. U međuvremenu je došlo do razlaza te od prošle godine svoj politički put Zelena stranka Srbije nastavlja samostalno. Na taj način učestvuje i na gradskim izborima u glavnom gradu Srbije. Svoju listu za učešće na izborima je predala i Zelena stranka, čiji predsednik Goran Čabradi je narodni poslanik u Skupštini Srbije. Nastala je nakon otcepljenja grupe nezadovoljnih članova Zelenih Srbije 2014. godine. Zelena stranka Srbije je broj 9 na glasačkom listiću, a Zelena stranka broj 16 i u nazivu njene liste je „Kakav Beograd želiš? Misli“. Prema dostupnim podacima, obe stranke su registrovane po pravilima koje važe za partije nacionalnih manjina, u oba slučaja reč je o slovačkoj manjini.

Interesantno je da svaka od zelenih opcija u Srbiji za sebe tvrdi da je ona ona „prava i autentična“. U svakom slučaju ono što je sigurno je da će glasači koji žele da podrže zeleni politički koncept morati da se opredele za jednu od četiri ekološke opcije koje izlaze na izbore. Koliko će koja od njih imati uspeha znaće se već 4. marta u večernjim časovima nakon što prvi rezultati glasanja budu objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari