Čeka se zvanični materijal RIK-a 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na izborni dan 21. juna nije bilo većih manipulacija brojem izašlih, ali jeste u popodnevnim i večernjim satima vršen pritisak od strane struktura Srpske napredne stranke, da se izađe i glasa, smatraju izvori Danasa iz kruga izbornih učesnika.

U izbornom danu 21. juna, za sve koji duže prate izbore, i na prvi pogled desile su se neke nelogičnosti. Naime, procenat izašlih po prvoj proceni po zatvaranju birališta, bio je niži, a onda je tokom narednih sata i dana rastao, da bi prema poslednjim podacima RIK premašio 50 odsto. Obično je obrnuto, u prvim projekcijama, po zatvaranju biračkih mesta, odziv se odmah zna, i eventualno padne za neki mali procenat u konačnom prebrojavanju. Podsetimo, ove izbore je bojkotovao Savez za Srbiju, sa još nekoliko organizacija, a izlaznost ispod 50 odsto upisanih birača smatrala bi se svojevrsnom pobedom bojkot bloka. Budući da su prethodnih decenija najtačnije podatke saopštavali u štabu Srpske radikalne stranke, pitali smo bivšeg radikala Dragana Todorovića kako on vidi procene izlaznosti.

„Bojim se da nakon ovih parlamentarnih izbora nikada nećemo saznati pravu izlaznost građana na birališta. Razlog zbog koga se manipuliše sa brojem građana koji su izašli na izbore je zato što je elementarno pravo demokratije da na birališta izađe 50 odsto birača, plus jedan, da bi izbori bili legitimni. Ovi izbori jesu legalni, ali nisu legitimni i to je najveći problem Srpske napredne stranke, iako nije sporno da su njihove pristalice izašle u skoro stopostotnom procentu. Pitanje je, ipak, koliko birača koji nisu za njih izašlo. Očigledno je da su građani u ozbiljnom procentu bojkotovali izbore i to ozbiljno dovodi u pitanje ovu vlast“, kaže za Danas Dragan Todorović, koji je nekada u radikalima bio zadužen za prebrojavanje glasova.

On napominje da činjenica da se u javnosti pojavljuju različiti podaci o izlaznosti građana znači da neko ne govori istinu.

Todorović je dodao da su radikali od 1997. u velikoj meri uspevali da kontrolišu stanje na biračkim mestima i da onemoguće krađu na izborima, da je glavni problem i dalje, po njemu, Jedinstven birački spisak, ali i to što su na ovim izborima birački odbori bili jednopartijski. „U takvoj situaciji možete da radite šta hoćete. Problem je što ovde ne postoji opoziciona kontrola“, tvrdi Todorović.

S druge strane, sagovornici Danasa iz organizacija koje su pratile izbore su umereniji u tvrdnjama i navode da se ocene ne mogu dati bez uvida u birački materijal i zvanično proglašene rezultate, što se očekuje posle roka za prigovore i žalbe, najranije sutra (četvrak).

Analize podataka o izlaznosti na tek okončanim izborima Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost, sa reprezentativnog uzorka, koji smo posmatrali, ukazuju da je izlaznost bila 49 odsto, sa margine greškama od 1,2 odsto – kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, u odgovoru na pitanje kako komentariše različite podatke o izlaznosti na izborima.

Dodaje da je to sve što bi u ovom trenutku mogao da kaže, bez uvida u podatke Republičke izborne komisije. Nedeljkov je naveo da ne zna kako drugi koji prate izbore i izlaze u javnost sa rezultatima rade, naglasivši, takođe, da se mnogi ne pridržavaju profesionalnih standarda. Mogu da garantujem, zaključuje on, samo za ono što radi Crta.

Prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora CeSID-a, jedino merodavno u vezi sa izbornim rezultatima je ono što kaže RIK.

– Ostalo su procene zasnovane na uzorku a niko ko radi procene nema mogućnost da obuhvati nemali broj glasova sa Kosova, dijaspore i zatvora. Kada se uključe ti brojevi, onda i nema razlika osim onih koje su u okviru margine greške – zaključuje Klačar za Danas.

Milivojević: Nemamo 50 posto izlaznosti

Politikolog Cvijetin Milivojević, kada je reč o legitimnosti izbora,  postavlja pitanje kako se meri uspešnost bojkota, odnosno legitimitet izbora, jer kada se govori o izlaznosti, tu ne postoji zakonska odrednica koja govori koliko procenata građana treba da izađe.

– Gledano iz ugla „bojkot opozicije“, da, bojkot je uspeo, jer mi očigledno nemamo 50 posto izašlih birača. Što se više vlast upire da dokaže kako je to 50,02 ili 50,03 uz pomoć Republičke izborne komisije, mi vidimo da čak i tradicionalni posmatrači poput CeSID-a, Crte i IPSOS-a, nisu još uvek dali za pravo RIK-u koji pokušava da „nadvuče“ izlaznost preko 50 posto – ukazuje Milivojević za Danas. Podsetimo, prema podacima koje je objavila Republička izborna komisija na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela, izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača. M. D. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari