Deo niških demokrata izlazi na lokalne izbore 1Foto: Privatna arhiva

Doskorašnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković i deo niških demokrata učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima u Nišu na nivou grada i pet gradskih opština, potvrđeno je juče za naš list u toj stranci.

U saopštenju GrO DS se navodi da će Stanković i “članovi DS koji će poći njegovim putem” učestvovati na izborima Grupe građana “Niš moj grad”, koja je na prošlim lokalnim izborima 2012. godine “osvojila drugo mesto, odmah iza Srpske napredne stranke”. Stanković je jedan od osnivača te grupe građana.

Prema navodima u saopštenju, Stanković je na poslednjoj sednici GrO DS podneo ostavku na mesto predsednika tog odbora, a GrO je za v.d. predsednika većinom glasova izabrao Vladimira Domazeta, dosadašnjeg potpredsednika odbora. Gradski odbor DS je do sada sve vreme poštovao odluku Glavnog odbora stranke o bojkotu predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora i nastaviće to da čini, dodaje se.

– Nisam želeo ranije da o tome govorim u javnosti, poštovao sam odluku moje stranke, ali se moj stav znao od početka: republičke izbore treba bojkotovati zbog mnogobrojnh razloga, ali na lokalne izbore treba izaći, jer se na lokalnom nivou rešavaju mnogi svakodnevni i životni problemi građana- rekao je Stanković.

On je kazao da na lokalne izbore izlazi jer “ne želi da ostane nemi posmatrač propadanja Niša, koji je za proteklih osam godina doveden u katastrofalno loše stanje, zbog čega je neophodno da se hitno zaustavi javašluk i nesposobnost gradskih vlasti’”. U situaciji kada je morao da bira između stranke kojoj je “posvetio godine života” i sugrađana, komšija i prijatelja, izabrao je Niš, naveo je on.

Stanković je precizirao da će on i “članovi DS koji će poći njegovim putem” biti na svim gradskim i opštinskim listama GG “Niš moj grad”, ali da liste još uvek nisu napravljene, pa “ne zna ukupan broj”. To je lična odluka svakog sadašnjeg ili bivšeg člana DS, rekao je za Danas.

Potpredsednica DS Dragana Rakić je ocenila da odluka Stankovića i grupe članova DS o izlasku na izbore na listi ove grupe građana nije iznenađujuća, pošto su u centrali stranke još 7. marta saznali da će se to dogoditi, zbog čega je u to vreme Izvršni odbor stranke i doneo odluku o raspuštanju niškog GrO.

– Važno je razjasniti da na lokalne izbore u Nišu ne izlaze niške demokrate, već Stanković i još neki pojedinci iz DS, kojih verujem neće biti puno. Posledice takvog čina su, takođe, jasne, jer Statut DS kaže da članstvo u stranci prestaje i “kandidovanjem na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez saglasnosti DS, ili učestvovanjem odnosno vođenjem kampanje za drugu političku stranku ili nezavisnu listu bez saglasnosti DS”. Prestanak članstva u tim slučajevima IO DS samo konsatuje- rekla je Rakić za naš list.

Ona je dodala da je sednica IO DS zakazana za subotu 30. maj, ali da juče “još uvek nije imala informaciju” da će jedna od tačaka dnevnog reda biti ponovno raspuštanje GrO DS u Nišu. Izvršni odbor DS je raspustio niški odbor 9. marta, uz ocenu da on krši odluku GO stranke o bojkotu izbora, te u svom sedištu “prikuplja potpise za političku organizaciju koja ide na izbore”. Statutarna komisija DS je 14. maja poništila odluku o raspuštanju, postupajući po Stankovićevoj žalbi, u kojoj se negiraju takve tvrdnje.

Stanković drugi na listi za grad Niš

Branislav Jovanović, odbornik GG “Niš moj grad” i jedan od njenih čelnika, kaže da će na izbornoj listi te GG za gradske izbore doskorašnji predsednik niške DS Stanković biti na drugom mestu. Prvi će biti Dragoslav Ćirković, koji je takođe bio funkcioner DS, a treći Jovanović.

– Na listama GG “Niš moj grad” biće bivših ili sadašnjih članova DS, ali i drugih stranaka sa demokratskim predznakom, koje su spremne da sa nama potpišu sporazum o zajedničkoj saradnji oko nekih važnih pitanja, kao što su utvrđivanje infrastrukturnih prioriteta, borbu protiv kriminala i korupcije, utvrđivanje porekla imovine gradskih funkcionera, vraćanje niškog aerodroma u svojinu grada ili formiranje regionalnog javnog servisa- kaže on za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari