DJB: Izbori treba da se proglase neuspelim i da se ponovo održi glasanje 1Foto: Logo

Lider Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović izjavio je danas da Republička izborna komisija (RIK) u predviđenom roku nije objavila rezultate izbora, zbog čega je DJB zatražio da se oni proglase neuspelim i da se raspišu novi.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Radulović je ocenio da je na proteklim izborima došlo do masovnog falsifikovanja zapisnika i volje građana, pa je tako vlast mogla sama da odredi ko će od izbornih lista ući u skupštinu a ko ne.

Prema njegovim rečima, to je omogućeno tako što je vlast prikupljala potpise za praktično sve izborne liste osim liste DJB, pa tako te liste nisu imale svoje kontrolore na biračkim mestima, dok je DJB imala kontrolore na oko četvrtini biračkih mesta.

„Na tim mestima utvrdili smo da je vlast falsifikovala ogroman broj zapisnika. Da su mnoge liste potpisale iste osobe, da su mnogi zaključili birački spisak u 20 časova, kada je završeno glasanje, i mnoge druge nepravilnosti. Podnelo smo oko 2.700 prigovora u kojima smo praktično konstatovali da sadržaj džakova ne odgovara sadržaju zapisnika, to jest da su oni falsifikovani. I sve te prigovore RIK je odbio bez obrazloženja“, rekao je on.

On je ukazao da RIK, za razliku od prethodnih izbora, nije proveravao sadržaj džakova u odnosu na zapisnik, već da ga je samo zanimalo da li se brojke na zapisniku računski slažu, a da se izbori ponavljaju na 234 mesta gde se oni nisu ni računski poklapali.

„Podneli smo i krivične prijave, ali tužilaštvo ne reaguje. Nismo očekivali velike reakcije ali ćemo istrajati i nećemo odustati. Iskoristićemo sva pravna sredstva da ostane trag, jer će se kad-tad za to odgovarati“, rekao je on.

Radulović je pozvao građane da izađu na biračka mesta na kojima se izbori ponavljaju i glas daju ili listi DJB ili da ponište listić jer će na taj način pokazati vlasti kako bi izgledali izborni rezultati da su izbori bili fer i pošteni.

On je ocenio da bi tako bila sprečena eventualna namera vlasti da se preko cenzusa „preguraju“ i neke druge liste čije prisustvu u parlamentu bi bilo poželjno iz ugla vladajuće stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari