Đurđević Stamenkovski: Izborni uslovi nisu fer, ali smo se opredelili za borbu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Nosilac liste sa kojom pred birače izlazi Srpska stranka Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da izborni uslovi u Srbiji „nisu fer“ ali da se ta stranka „opredelila za borbu“ i,  predstavljajući  izborni program ukazuje da je u Srbiji neophodno „promovisati ekonomski patriotizam“.

„Sveobuhvatne ekonomske reforme bi stavile domaće preduzetnike, pre svega mala i srednja preduzeća, ispred stranih investitora. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti poljoprivrednim proizvođačima i obezbediti im dodatne subvencije, poreske olakšice i zakonski ih zaštiti od nelojalne konkurencije iz inostranstva“, rekla je Đurđević Stamenkovski u intervjuu za Betu.

Govoreći o „ekonomskom patriotizmu“, ona je istakla da „pored domaćih preduzetnika treba treba zaštiti i domaće radnike“, uvesti stroge mere zaštite na radu i pospešiti socijalnu i zdravstvenu zaštitu zaposlenih.

Na pitanje o korupciji u državnom sektoru, ona je navela da se „od predstavnika vlasti ali i raznih prozapadnih NVO često može čuti kako će ulaskom u Evropsku uniju u Srbiji nestati i korupcija, iako nas iskustvo zemalja Centralne i istočne Evrope uči sasvim suprotno“.

„Neophodno je da se otarasimo iluzuje  da će daljim srljanjem u evropske integracije nestati svi naši problemi“, naglasila je Đurđević Stamenkovski.

Kao meru u borbi sa partokratijom, ona je istakla da posao u državnoj upravi moraju da dobiju najbolji kadrovi, bez obzira čijoj političkoj opciji pripadaju.

„Nedopustivo je da partijska knjižica bude jedini put za dobijanje radnog mesta, dok ljudi sa diplomom i znanjem čekaju posao na Birou i po dvadeset godina“, istakla je Đurđević Stamenkovski.

Na pitanje o problemima u sferi informisanja, ona je navela da se ta stranka zalaže da „vlast svoj uticaj na medijsku scenu ograniči na zaštitu integriteta medija i poštovanje novinarskog kodeksa i da nikako ne utiče na njihovu uređivačku politiku“.

„Smatramo da se to može postići kroz reformu strukture i nadležnosti Regulativnog tela za elektronske medije (REM)“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Na pitanje kako vidi rešavanje kosovskog pitanja, ona je naglasila da je prihvatljivo samo ono rešenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom SB UN
1 244 i Ustavom Srbije i da bi, za  početak, trebalo „poništiti štetni Briselski sporazum i vratiti pitanje tamo gde mu je i mesto – pred Ujedinjene nacije“.

Ocenila je da je „povratak Kosova i Metohije najvažniji državni i nacionalni cilj“. „Nije nam potrebna gubitnička filozofija po kojoj na Kosovu i Metohiji nemamo ‘nijednog metra’. Takav defetistički pristup nije zabeležen nigde u svetu – Nikozija ne priznaje okupaciju Kipra, Kina ne priznaje Tajvan, Španija ne priznaje Kataloniju, Maroko ne priznaje Zapadnu Saharu, samo se iz Beograda neretko čuje spremnost da se u zamenu za nekoliko desetina kvadratnih kilometara potpiše otimačina naše kolevke“, istakla je Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari