Đurić: Posvađana opozicija idealna za SNS 1Foto: Beta/Ujedinjena demokratska Srbija

Ono što Ujedinjena demokratska Srbija danas nudi jeste razumevanje da je zemlja potpuno razorena u smislu nepostojanja bilo kakve političke, normalne, operativne i jake alternative Vučićevom sistemu, i da se to mora graditi. Strpljivo, polako, od ovih izbora, kaže za Danas Bojan Đurić.

Đurić, osmi na izbornoj listi Ujednjena demokratska Srbija, odgovarajući na pitanje šta to nudi UDS, što nije nudio LDP čiji je bio dugogodišnji poslanik kaže da oni nude plan.

„Šta ćemo raditi, godinama, da bi SNS na kraju bio pobeđen. Graditi, jačati, širiti alternativu. Najgora posledica raspada srpske politike je što su godinama u fokusu političkog života samo politički akteri, njihovi odnosi, i sa “naše“ i sa strane vlasti. Delovanje se svelo samo na odnos prema drugim političkim strankama i organizacijama. To je dovelo do potpunog unutrašnjeg sloma, nestale su opozicione demokratske stranke. Mi mislimo da je suština bavljenja politikom potpuno drugačija. Da su u centru politike, onoga što govorimo i politički planiramo, sudbine ljudi. I okupljanje, okupljanje, jačanje onih koji dele slične vrednosti”, naveo je Đurić.

*Moto kampanje vam je Dobra vest. Šta bi to trebalo da znači i zar članovi Srbija 21 i UDS nisu stara vest, obzirom da su u politici niz godina?

– I da li smo nešto pogrešno rekli ili uradili u tom nizu godina? Da li je bilo ko od nas, u Srbiji 21 ili celom UDS, bio u bilo kakvoj izvršnoj vlasti, da li smo mi uništili zemlju, da li je neko zaplakao zbog nas, da li smo nekome upropastili život? Nismo, ništa od toga, i zato smo i napravili baš ovakvu listu i baš ovakvu UDS. Oko ideje i oko višegodišnjeg plana. Jer, ako hoćete da kažete da su potrebni samo potpuno novi ljudi, onda bi trebalo da ovaj intervju radim sa nekim ko je juče ušao u novinarstvo i ne zna ništa o zanatu i medijima… a ja ipak mislim da je i dobro i normalno da intervju radim sa novinarkom koja ima ogromno iskustvo i mnogo zna. Godinama smo pustili, nismo smetali, da nastanu i da se razviju novi, pustili smo i da nešto urade „stari“, oni lideri i organizacije koji pretenduju decenijama na monopol u politici. Nisu uradili ništa. Razvaljena je srpska demokratska opozicija, a oni su nameravali da ostave stotine hiljada ljudi u Srbiji, bez izbora, na cedilu kada svane ponedeljak 22. jun. Baš zato što znamo koliki bi mrak, apsolutni i potpuni mrak u celoj Srbiji zavladao posle toga, ako građanska, demokratska, evropska Srbija ne bude imala predstavnike u Skupštini Srbije, mi smo napravili Ujedinjenu demokratsku Srbiju. To je baš dobra vest.

*Zbog čega ste se ponovo vratili u politiku, da li zbog poslaničkog mandata kako navode bojkotaška opozicija?

– Apsolutno ne zbog mandata, i to će se i videti. Rekao sam 2014. godine da se duže vremena neću baviti aktivnom politikom, a da jedino što bi u politici moglo da me zanima jeste neka prilika u budućnosti da, kao predstavnik jedne generacije u srpskoj politici, učestvujem u stvaranju velike, snažne, moćne organizacije koja će upornim radom uspeti da uspostavi ravnotežu na političkoj sceni Srbije. Stranku koja će trajati decenijama, dolaziti i odlaziti s vlasti, ali to preživljavati i razvijati se. To je jedino što me u politici zanima, da nešto trajno ostane iza nas. I sada je prilika, za novi početak i prvi korak u tom poslu. Videćete, ako sada uspemo, kako će 22. juna početi oživljavanje demokratske, građanske opozicije, i kako ćemo mi biti centar toga.

*Kako komentarišetre optužbe SZS da su svi oni koji izlaze na izbore lažna, Vučićeva opozicija? Vas pogotovo proglašavaju Vucićevim čovekom?

– Nismo odgovarali na te neistine ogorčenih i tragično međusobno posvađanih “lidera” koji javno napadaju nas ili mene, a onda privatno ili u dojavama medijima, zapravo govore o tome koliko se međusobno mrze, glože i podmeću nogu jedni drugima. To je idealna opozicija SNS-u, oni ga nikada neće na bilo koji način ozbiljno ugroziti. Ipak, uprkos tome, ni oni lično, ni taj savez, nisu moji protivnici, neću napadati njih, zato što je to gubljenje vremena. Srešćemo se, u budućnosti. Zato što nikoga u Srbiji ko se danas oseća poniženo dok gleda vesti, ko se školuje a ne može da sanja da ostane u Srbiji, ko ne može da dobije pravdu na sudu iako bi to bilo normalno u evropskoj zemlji… to i ne zanima. Ja sam političar, moje je da se borim, ne da kukam kako mi je teško zato što neko laže o meni. Ukratko, nisam Vučićev čovek, nego Marijin i Jevremov, koji ima nepunih pet meseci.

*Žalite se evropskim parlamentarcima kako na Javnom servisu nemate dovoljno prostora za predstavljanje,a to je bio jedan od uslova opozicije za učešće na izborima, a ipak pristajete na trku koju je nametnuo SNS?

– Redovni su izbori, ako se na njih ne izađe SNS i SPS će imati 100 odsto Skupštine, ili će imati 90 odsto, a ostatak Šešelj, Zavetnici, i možda neki Levijatani. Pa meni je draže da se borimo i u takvim uslovima, i da glasno kažemo kakav je RTS, nego da sedimo sa strane i pustimo sadašnjoj vlasti sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari