DSHV: Pritisci SNS-a za zajednički izlazak na izbore i "guranje" Perišića u Subotici 1Foto: EPA/Srđan Suki (Arhiva)

„Kao politička stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) od osnutka je u svojemu djelovanju bio privržen temeljnim demokratskim vrijednostima i načelima u borbi za interese i prava hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, saopšteno je danas iz DSHV.

„Takvo opredjeljenje DSHV je svjedočio i u najtežim vremenima – u devedesetim godinama, u vrijeme ratnih događanja, kada su Hrvati u Vojvodini bili ubijani i kada su zbog etnički motiviranog nasilja bili protjerivani – a ostao im je vjeran i danas“, navodi se u saopštenju.

Oni ističu sopstvenu doslednost u zalaganju za ostvarivanje manjinskih prava i boljitak Hrvata u Vojvodini.

„Toga smo se nastojali držati i kada je riječ procesima unutar zajednice. I ovom prilikom ističemo kako ono što je na taj i takav demokratski način DSHV u posljednjih 30 godina ostvario, skupa s brojnim partnerima i podrškom značajnog dijela hrvatskoga naroda, može svima biti na ponos“, objasnili su iz Saveza.

Zbog nepovoljne političke atmosfere, kako objašnjavaju, jedan broj građana Srbije koji pripadaju hrvatskoj manjini je na posebnom oprezu i pesimističan.

„Glede spomenutih destrukcija, ne mislimo samo na, od strane države dirigirano i organizirano, djelovanje onih Hrvata koji su pod različitim okolnostima počeli sebe smatrati Bunjevcima, već i mnogovrsni upliv državnih struktura u institucije i procese u hrvatskoj zajednici. S tim u svezi sa žaljenjem moramo konstatirati kako su u posljednjih nekoliko godina ista ne samo osnažena, već su dobila i nove obrise, s istim po Hrvate negativnim posljedicama koje žele proizvesti“, stoji u saopštenju.

To se odnosi, dalje objašnjavaju, na razne političke uticaje koji pritiskaju DSHV pred izbore.

„Ostavljajući po strani pritiske koje smo registrirali na pojedine članove i dužnosnike DSHV-a da izađu na izbore u savezu sa Srpskom naprednom strankom u nekoliko mjesta u Vojvodini ili da se stvori razoružavajuće uvjerenje, što je „prihvatljivija“ varijanta, kako u lokalnim hrvatskim zajednicama nema uvjeta da se izađe na izbore, svjedoci smo u Subotici i grube penetracije „statističkih i drugih“ Hrvata za izlazak na izbore“, ističu iz DSHV.

Sistem je podržao njihove predizborne aktivnosti, navode iz Saveza, i tu pre svega misle na  prikupljanje potpisa građana za podršku listi Hrvatskog demokratskog foruma Zvonimira Perušića i prateću medijsku promociju u neslobodnim medijima u Subotici.

„Od kada sam na čelu DSHV-a, nikada mi nije smetao istinski pluralizam unutar hrvatske zajednice. Štoviše, isti držim da je i više nego poželjan za brojne pozitivne procese koji su nam neophodni. Stoga se za njega zdušno i zalažem! No, kao predsjednik DSHV-a ne mogu pristati da se pod tom izlikom izvan struktura hrvatske zajednice, uz pomoć struktura vladajuće stranke, generiraju posve upitni politički procesi s, vrlo vjerojatno, štetnim posljedicama po budućnost Hrvata u Republici Srbiji. Glede spomenutih nasrtaja, napomenut ćemo kako s iznenađenjem pratimo i aktivnostima diplomatsko-konzularnih predstavnika matične države, no s tim u svezi očitovat ćemo se nakon izbora u Republici Hrvatskoj!“, zaključuje se u saopštenju DSHV.