Izbori u Srbiji i korona virus - fokus na internet? 1Ilustracija Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Širenje korona virusa u Srbiji utiče i na tok predizborne kampanje. Srbija je u specifičnoj situaciji, jer su se zdravstveni problemi zbog korona virusa poklopili sa početkom predizborne kampanje.

U Srbiji je do sada zabeleženo 18 slučajeva korona virusa, i to je bio razlog da većina stranaka obustavi predizborne aktivnosti. Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je tako saopštila da otkazuje sve predizborne skupove do 1. aprila, kako bi se izbeglo širenje korona virusa.

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) takođe obaveštava da su sve političke organizacije koje čine srpsku opoziciju donele odluku da do daljeg otkažu sve skupove planirane u kampanji bojkota. Pokret slobodnih građana (PSG) je saopštio da neće učestvovati u javnim okupljanjima, protestima i sličnim dešavanjima dok traje opasnost od daljeg širenja virusa korona u Srbiji. To podrazumeva tribine, proteste i ostale javne aktivnosti u okviru samostalne kampanje PSG po Srbiji.

Socijalistička partija Srbije (SPS) je isto tako otkazala sve skupove do 1. aprila.

Obustava javnih skupova

Kako je medijima saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trenutno neće biti obustave nastave u školama, a zabranjeni su skupovi u zatvorenom na kojima ima više od 100 ljudi. Vučić ističe da su te odluke donete na osnovu preporuka stručnjaka.

Protesti na otvorenom nisu zabranjeni. Košarkaške, rukometne i odbojkaške utakmice igraće se bez publike, a fudbalske mogu sa publikom, ali je stav lekara da oni koji odlaze na utakmice peru ruke.

Kampanja na pauzi

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar za DW ističe da je „odluka političkih stranaka da pauziraju predizbornu kampanju očekivana i odgovorna. Ta odluka je dobra kako bi se ostavilo vremena da se isprate efekti korona virusa, tako da ne očekujem da će do 1. aprila uopšte biti neke ozbiljne predizborne kampanje“, kaže Klačar.

Pretpostavka kako će političke stranke sada fokus kampanje preseliti na onlajn-prisustvo, na društvene mreže i televizijsko pojavljivanje, prema rečima Bojana Klačara, nije previše izvesna.

„Sumnjam da će stranke previše novca uložiti u onlajn-prostor ili u tradicionalne medije, u okolnostima kada izbori nisu centralna tema. Jer, vidimo da je glavna tema korona virus, i stoga se može očekivati da ćemo imati najviše dve do tri nedelje predizborne kampanje“, procenjuje Klačar.

Kampanja na druge načine

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su političke kampanje već izvesno vreme izmeštene sa nekih javnih skupova.

„Skupovi su više deo neke inercije nego što predstavljaju neki funkcionalni deo kampanje. Kampanje se vode kroz elektronske medije, od vrata do vrata, i na neke druge načine, a javni skupovi su pre neka vrsta pokazivanja političke snage“, smatra Anđelković.

„Mislim da se ipak neće desiti da se čitave kampanje presele onlajn. Pre će se desiti da će se akcenat staviti na štampane medije, deljenje propagandnog materijala i slično. I naravno, čini mi se da će elektronski mediji imati još veći značaj nego što je to bilo u prethodnim kampanjama“, ističe Anđelković za DW.

Bez predstavljanja biračima

Ako čitavu stvar posmatramo iz nekog političkog ugla, mislim da je ovo bolja vest za one stranke koje bojkotuju izbore, napominje Bojan Klačar.

„Ovakav okvir u kome se otkazuju svi javni događaji povećava šanse onima koji su za ideju bojkota izbora. Ovo najmanje odgovara strankama opozicije koje učestvuju na izborima- za razliku od vladajućih stranaka koje imaju vidljivost, resurse i veliku podršku, one sada neće imati priliku da se predstave biračima“, ocenjuje izvršni direktor CeSID.

Dragomir Anđelković takođe smatra da otkazivanje skupova zbog korona virusa najviše koristi onima koji su za bojkot izbora „jer je to tema koja može da destimuliše birače, a onda je teško razlučiti da li je to strah od korone ili učešće u bojkotu. Zavisno od izlaznosti najviše štete može da ima vlast, kao i one partije koje izlaze na izbore a bore se za cenzus“, napominje Anđelković.

Moguće odlaganje izbora

Ukoliko se situacija oko širenja korona virusa zakomplikuje postoji mogućnost i odlaganja izbora, o čemu je govorio i predsednik Srbije. Aleksandar Vučić ne isključuje tu mogućnost, ali napominje da će o tome razgovarati sa strankama koje učestvuju na izborima. „Ako budemo imali mnogo težu situaciju, onda se zna koja su ustavna ovlašćenja. Ako i dođe do pomeranja biće to na dve ili tri nedelje“, rekao je Vučić.

Srbija bi se u tom slučaju svakako našla u jednoj neprijatnoj situaciji, koja se može videti i kao neka vrsta zdravstveno- političke krize koja bi se nastavila i nakon 26. aprila, što je još uvek važeći datum izbora.

Bojan Klačar ocenjuje „da je možda još uvek rano da se o tome razgovara, i da je ovaj period obustave nekih aktivnosti do 1. aprila zapravo period u kome će se pratiti dalji razvoj događaja oko korona virusa. Prilično je komplikovano razmišljati o odlaganju izbora, jer je to ustavna kategorija. A Ustav je tu jasno propisao da bez uvođenja nekog vanrednog stanja nije moguće odložiti izbore“, napominje Klačar.

Dragomir Anđelković primećuje da će ponašanje Srbije u velikoj meri zavisiti i od nekog globalnog odgovora na korona virus, i dodaje „da je moguće ukoliko se situacija zakomplikuje i dođe do obustave nastave i otkazivanja raznih skupova i manifestacija, da dođe i do odlaganja izbora. Ovo je svakako jedan globalni proces i stoga ne verujem da bi odlaganje izbora dovelo do neke preterane političke krize u samoj Srbiji“, zaključuje Anđelković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari