Kad se predsednik zagrcne 1

Koliko je teško zaustavljiva propagandna mašina Aleksandra Vučića najbolje pokazuje njegovo držanje u korona krizi usled širenja novog i donekle tajanstvenog virusa.

Kako je mašina podešena na ležernost i junačenje, te „muški“ marketinški pristup, trebalo je izvesno vreme da se prilagodi na drugi režim rada. A to je prikaz ozbiljnog držanja stvari pod kontrolom. Dok je do Vučića doprlo da je kriza nepredvidih razmera, da tek dolazi njen pravi talas, njegov marketinški brod već je zalutao u vrtlog zbunjenosti i nepoverenja javnosti. Uostalom, za Vučića se glasa, ali mu se ne veruje.

I očito se retko ko usuđuje da mu bilo šta kaže što nije povlađivanje.

Jer, kada žureći otpije gutljaj vode na konferenciji za štampu i kada se zagrcne, Vučiću niko ne sme da priđe i eventualno ga potapše po leđima. Naprotiv, Gordana Uzelac, novinarka Televizije Pink, dok se predsednik baš zagrcnuo, vergla svoje napamet pripremljeno pitanje, ne usuđujući se da se zaustavi i kaže nešto što je ljudski i razumno, na primer „da li ste dobro, možete li da dišete, treba li vam pomoć“?

Izgleda da tako niko nije smeo ni da odstupi od plana kampanje i da Vučiću kaže „imamo situaciju“ sve do samog trenutka narastanja panike, usled brzog potvrđivanja rasta broja zaraženih u Srbiji i svetskih dramatičnih vesti o epidemiji.

To znači i da se Vučiću niko neće usuditi da pokuša da pomogne, ukoliko je ne daj Bože, i sam pokupio virus na događaju u Americi na kome je bio, čija su se dva učesnika razbolela, a ostalima preporučeno da „postupe po protokolu“.

To znači da dužnosti obavljaju od kuće. Ali, Vučić da dužnost obavlja od kuće? On da pokaže nekakvu slabost, kao što je podvrgavanje nekom protokolu? Pa on može i da pije vodu i da diše u isto vreme, neuznemiravan od Pinka. Sve dotle dok se ne napravi drugačiji plan kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari