Mirović, Bajatović, Pastor i Čanak predvode svoje timove 1Igor Mirović Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Pokrajinska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za parlament Vojvodine, a dve su još na čekanju. Sve stranke koje će se nadmetati na izborima odabrali su najjače sastave sa stranačkim liderima na čelu.

Tako listu SNS-a predvodi aktuelni pokrajinski premijer Igor Mirović u kojoj naprednjaci šlepaju i kandidate PUPS-a, SDPS-a, Slovaci napred, kao i SPO i PSS.

Dušan Bajatović, predsednik PO SPS prvi je na listi koalicije SPS-JS, predsednik pokrajinske Skupštine i lider SVM predvodi listu te stranke, dok je Nenad Čanak na čelu liste kandidata koalicije „Vojvođanski front“.

Sledi lista „Za Kraljevinu Srbiju – za srpsko Vojvodstvo, čiji je lider dr političkih nauka Goran Ivančević, dok redovni profesor univerziteta Branislav Ristivojević predstavlja listu DSS-a „Metla“.

U poslednjem trenutku za izbore za pokrajinski parlament konkurisale su i lista Koalicija za mir, koju predvodi Čedomir Jovanović, kao i lista Samo pravo – Moamer Zukorlić, ali one nisu proglašene, i kako nezvanično saznajemo, naloženo im je da u roku od 48 sati otklone uočene nedostatke.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a u vladajućoj koaliciji pokrajinske administracije uz naprednjake, bili su zastupljeni socijalisti i SVM.

Na izborima 21. juna za novosadsku gradsku Skupštinu nadmetaće se kandidati 12 lista.

Prvo mesto rezervisano je za široku koaliciju SNS pod nazivom „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Uz naprednjake tu su i kandidati Pokreta socijalista, Socijaldemokratske stranke Srbije, PUPS-a, POKS-a i Pokreta snaga Srbije), a predvodi ih aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević, koji je već dva mandata, odnosno osam godina na čelu glavnog grada Vojvodine.

Koaliciju SPS-JS vodi Slobodan Cvetković, šef novosadskog odbora socijalista i direktor Novosadskog sajma, SRS zastupa Đurađ Jakšić, odbornik i pokrajinski poslanik.

Sledi lista Novosađani na čelu sa Zoranom Šćepanovićem, bivšim prvim čovekom FK Vojvodina, a zaključuje je Goran Karadžić, član Saveta RRA. Vojvođanski front na 5. mestu predstavlja Aleksandar Kravić, šef GO LSV i gradski ministar za saobraćaj.

Šesti je SVM, sedma lista Istina, koju zastupa Ivana Vujasin, na osmoj poziciji je lista Neka maske padnu, koalicija Zelene i Nove stranke na čelu sa predsednikom ZS Goranom Čabradijem.

Na 9. mestu je lista DSS-a Metla, 10. je Ruska stranka, koja je upisana kao manjinska partija iako nema Rusa. Na začelju su liste Ratni veterani i „Aleksandar Šapić – Pobeda za Novi Sad“.

Konkurisali su još i liste Koalicije Zdrava Srbija – narodni slobodarski pokret i grupe građana „Dosta je bilo – Saša Radulović“, ali one još nisu proglašeni ili odbijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari