Nedeljkov: Za sve učesnike izbora 20 odsto 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ukupan iznos namenjen za finansiranje kampanje iz budžeta Republike Srbije se računa kao 0,07 odsto od poreskih prihoda u budžetu za tu godinu.

Ukupan iznos namenjen finansiranju izbora deli se strankama kroz dva dela. Prvi deo od 20 odsto ukupnog iznosa deli se u jednakim delovima svim strankama koje učestvuju u izborima odnosno koje su podnele izborne liste. Preostalih 80 odsto se deli strankama koje su ušle u Skupštinu, srazmerno broju osvojenih mandata. Dakle, one stranke koje ne učestvuju u izborima, odnosno ne podnesu izborne liste nemaju pravo na troškove finansiranja izborne kampanje, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Sagovornik Danasa napominje da isti uslovi važe i za liste političkih organizacija koje do sada nisu bile parlamentarne.

– Iznos namenjen za finansiranje kampanje odnosi se podjednako na sve učesnike izbora, odnosno za sve koji se pojave na glasačkim listićima – zaključuje Raša Nedeljkov za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari