Podsećaju na prošlost ne napadajući SNS 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Potencirajući činjenicu da će SPS uvek biti partija „patriotizma i socijalne pravde“ na predizbornom skupu u Vranju Ivica Dačić je rekao da uoči ovih „izbora ne vodi kampanju jer je to radio na svom radnom mestu“ podsećajući da je u njegovom mandatu šefa diplomatije 18 država povuklo priznanje takozvane države Kosovo“.

Ove reči su zapravo pokazale pragmatičnost kampanje socijalista pogotovu na jugu Srbije koja se odvija pod gotovo kohabitacijskom retorikom u odnosu na SNS.

„Ispada da nekada neprikosnoveni socijalisti sada više poštuju naprednjake od nas njihovih članova“, bio je jedan od komentara Vranjanaca dok je Dačić govorio.

Da je ova konstatacija tačna govori i činjenica da je SPS u Bosilegradu odustao od svoje liste za lokalne izbore kada ih je preduhitrio Vladimir Zaharijev praveći koalicionu listu sa SNS.

Primetno je da i potpredsednik socijalista Novica Tončev u Surdulici koja je jedina opština u kojoj socijalisti imaju dominantnu većinu u lokalnoj vlasti, ovoga puta svoju retoriku prema SNS dosta ubla`io bez prozivki za pojedince iz naprednjačkih redova koji su mu doskora bili omiljena tema.

– Naprednjaci obećavaju privremeno povremene poslove za razliku od njih mi nismo nudili novac da bi kupovali glasove građana. Zato smo na prošlim izborima ubedljivo pobedili, zato ćemo i na ovim ubedljivo pobediti – poručio je Tončev biračima u Surdulici.

Šef „male Moskve“ je na prošlim izborima osvojio više od 65 odsto glasova čime je socijalistima pripalo 22 od ukupno 35 odborničkih mesta. Procene iz redova naprednjaka su da iako „ne veruju u pobedu na lokalu sasvim sigurno računaju da će imati značajnu participaciju u novoj lokalnoj vlasti“.

U Vranju socijalisti su na lokalnim izborima 2016. izgubili vlast posle više od tri decenije osvojivši 9.388 glasova ili nešto više od dvadeset procenata.

Skromno su participirali u okviru gradske vlasti gde su sve glavne funkcije pripale članovima SNS. Delovali su konfuzno i dezorjentisano, naviknuti na potpuni „politički komfor“ godinama.

Sada sa podmlađenom odborničkom listom izalaze samostalno na lokalne izbore računajući na bolji rezultat i samim tim veću participaciju u novoj strukturi gradske vlasti.

U odnosu na socijaliste SNS na jugu Srbije predizbornu kampanju vodi vezano za lokalne infrastrukturne projekte što potvrđuje i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković navodeći da „su interesi u razvoju grada prioritetni i da će se sa time nastaviti, jer ima još puno posla“.

Predizborna kampanja naprednjacima je poslužila i da javno promovišu dobre unutar partijske odnose na relaciji gradonačelnik Milenković, narodni poslanik Slaviša Bulatović, koji su bili često predmet različitih turbulencija unutar vladajuće partije.

Bojkot razara lokalnu partijsku infrastrukturu

– Na lokalu partije koje su se odlučile za bojkot imaće veliki problem da prežive sa ionako skromno političkom infrastrukturom. Možda je bilo bolje da se one ipak pojave na lokalnim listama i kako tako sačuvaju određeno biračko telo – ocenjuje Dragana Stošić, studentkinja iz Vranja, koja ujedno i podržava bojkot republičkih izbora, ali ne i lokalnih. Na bojkot izbora pozvao je svojim saopštenjem i Demokratski savez Bugara (DSB), navodeći da na lokalnim izborima u Bosilegradu neće učestvovati ni jedan opoziciona stranka te da liste Vladimira Zaharijeva koji nastupa u koaliciji sa SNS i SRS, ne predstavljaju „interese bugarske nacionalne manjine u ovoj opštini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari