RIK odbacio još 333 pandemija prigovora 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Republička izborna komisije (RIK) odbacila je na današnjoj kao neblagovremene 333 prigovora birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji nakon vanrednog stanja, za parlamentarne izbore koji su raspisani za 21. jun 2020. godine.

Nakon spajanja svih tačaka u jedan postupak, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je izjavio da je više stotina, kako ih je nazvao „pandemija prigovora“, podneto nakon što je prošlo više od 24 sata od oglašavanja nastavka izbornih radnji.

U Radnu grupu za posmatrače izbora primljeno je više stotina članova, najviše predloženih iz nevladinih organizacija poput Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i organizacije „Građani na straži“.

Odobreno je i prisustvo posmatrača koje je predložila Delegacija EU u Srbiji, kao i iz ambasada Belgije, Francuske, Italije, Austrije, Australije i Švedske.

Tokom sednice je rečeno da su zdravstveni centri Novog Pazara i Tutina apelovali da se za izbore obezbedi više hiljada zaštitnih maski i rukavica, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

U saopštenju se navodi i da je na 149. sednici RIK-a izmenjeno rešenje o odredjivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore, kao i Odluka o obrazovanju Radnog tela RIK-a u gradskoj opštini Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari