Sedam stranaka i koalicija ulazi u Skupštinu Vojvodine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Dan posle izbora u Vojvodini se ne zna zvanično ni nezvanično koliko je birača glasalo, niti ko je prošao cenzus i ušao u pokrajinsku Skupštinu. Kao nikad do sada, nema ni preliminarnih rezultata, pa se roje sumnje u regularnost izbora.

Prema podacima LSV, glasalo je između 49 i 50 odsto birača, mnogo više u malim mestima, dok je u najvećim gradovima Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim odziv bio manji od polovine.

Zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković  rekao je da će PIK konačnu izlasnost, kao i preliminarne rezultate saopštiti danas, ali to još uvek nije učinila. Pokrajinska izborna komisija je, shodno rokovniku, obavezna da do četvrtka, 25. juna 2020. godine u 20 časova saopšti konačne rezultate na pokrajinskim izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine.

Funkcioner SNS Igor Mirović, izjavio je da je na izborima za Skupštinu AP Vojvodine ( bez podatakao izlaznosti), prema podacima te stranke, koalicija Srpske napredne stranke osvojila je 58,41 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 10,32 odsto, Savez vojvođanskih Mađara 9,42 odsto, Vojvođanski front  4,85 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije  3,98 odsto, Metla ( DSS) 3,98, Srpska radikalna stranka  3,11 odsto. Kako je istakao Mirović SNS će u budućem sazivu pokrajinske Skupštine imati 76 mandata ( ranije 64), a u pokrajinski parlament ući će sedam lista. SPS će imati 13 poslanika (dva više), SVM 12 (duplo više), Vojvođanski front 6 (tri manje), SRS 4 (ranije 9) dok će POKS i Metla imati po četiri poslanika. Konkurisalo je ukupno devet izbornih lista.

Portparol LSV Aleksandar Marton kazao je za Danas da su razočarani rezultatima izbora.

„Razočarani smo rezultatom Vojvođanskog fronta, odnosno LSV, činjenica je da smo svi više očekivali. Puno smo radili. Nažalost, bojkot je učinio svoje, pre svega u većim gradovima, ali i nekim srednje veličine. Birači levoliberalnih uverenja su gotovo u 90 posto bojkotovali izbore. Sada imamo situaciju da od državnog parlamenta pa naniže desne političke opcije imaju apsolutnu dominaciju“, navodi Marton.

On kaže da je poražavajuće što će VF imati samo šest pokrajinskih poslanika i odbornike u 29 lokalnih samouprava, kao jedina leva opcija.

„To je poražavajuća činjenica, rezultat bojkota. Procenjujemo da je to 600-700 hiljada birača građanskih opcija u Srbiji koji su odlučili da ne glasaju. Potpuno poštujem njihovu odluku da ne izađu, ali smatram da je loša i da će dodatno ojačati  SNS i Aleksandra Vučića“, rekao je Marton.

On je kazao da će u LSV detaljno analizirati rezultate izbora, kao i aktuelna politička situacija.

Na pitanje da li je manji broaj glasova za LSV rezultat razočarenja birača zbog koalicije sa SNS u Novom Sadu, Marton kaže da je manji broj glasova rezultat, pre svega, bojkota, ali priznaje i da je bilo grešaka u LSV, koje će podrobno analizirati.

Predsednik LSV Nenad Čanak nije želeo da komentariše rezultate izbora, a posle izlaska sa biračkog mesta na kojem je glasao izjavio je da su ovo bili najčudniji izbori u proteklih 30 godina i da bi što pre trebalo organizovati nove.

Vučević: Novi Sad ostaje u „sigurim rukama“

Prema nepotpunim podacima GIK na lokalnim izborima u Novom Sadu najviše glasova 58, 64 odsto osvojila je lista oko SNS.  Slede SPS sa 11,58, Vojvođanski front sa 4,18, Metla sa 3,89, Spas sa 3, 87 i SRS sa 3,85 odsto glasova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da „Novi Sad ostaje u sigurnim rukama“.

Zanimljivo je da je, prema podacima SNS, najviše birača glasalo u selima i prigradskim naseljima, dok je u gradskim kvartovima odziv bio mali – na Limanu I -svega 31 odsto, slično i na Novoj Detelinari, Bulevaru oslobođenja i drugim. Ukupno manje od polovine birača je izašlo na birališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari