Spor oko (ne)izlaska na izbore 1Foto: Medija centar

Na izjave istoričara Miloša Kovića u našem listu i njegovog autorskog teksta u Politici povodom osnivanja Pokreta za odbranu Kosova i Metohije juče je reagovalo četvoro članova Pokreta koji se zalažu za bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna.

„U Proglasu se nigde ne navodi da treba izaći na izbore 21. juna i glasati za one koji su protiv vlasti. Mi dole potpisani smo protiv Vučićevih lažnih izbora koji treba da mu daju legitimitet za izdaju Kosova i Metohije 27. juna 2020, uoči Vidovdana, u Vašingtonu, kada se sastaje sa Hašimom Tačijem i Ričardom Grenelom radi finalizovanja dogovora o predaji 1.600 sakralnih objekata i 100.000 naših sunarodnika na KIM. Bojkot je jedini način ometanja ovog neustavnog, izdajničkog Vučićevog plana“, piše u zajedničkoj izjavi dostavljenoj Danasu koju su potpisali Slaviša Ristić i Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, Dragana Trifković iz Dveri i Dejan Mirović.

Oni su reagovali na kontekst u kome Ković govori o pozivu građanima da na izborima ne podrže politiku „razgraničenja“, koji se pominje u Proglasu, usvojenom na osnivačkoj skupštini Pokreta nedelju dana uoči izbora, 14. juna u manastiru Slanci.

– U mom tekstu u Politici i intervjuu Danasu nigde se ne navodi da „treba izaći na izbore“, niti da na njih ne bi trebalo izaći. Zato je nejasno čemu ova izjava četvoro potpisnika. Neka čitaoci sami prosude. U Politici je rečeno: „Na ovim izborima vlasti u Srbiji neće biti smenjene. Ipak, svako ko podrži one koji propovedaju „razgraničenje“ i slične igre sa KiM moraće da zna da neće glasati za zapošljavanje unuka i snaja, nego za rasparčavanje Srbije, svoje Otadžbine“. Danasu je na pitanje o bojkotu ili izlasku na izbore odgovoreno: „To je pitanje za stranke i njihove vođe. Naše je da građane pozovemo da ne daju podršku politici odustajanja od Kosova i Metohije u vidu „razgraničenja“ i sličnih izgovora. To smo našim Proglasom i učinili.“ Novinarka Danasa ovaj odgovor je neznatno promenila, ali je smisao iskaza sasvim sačuvan. Vest o poseti Vašingtonu 27. juna objavljena je posle nastanka ovih tekstova i nema nikakve logičke veze sa njihovim sadržajem. Ona je, međutim, opravdala osnivanje Pokreta za odbranu Kosova i Metohije. Uveren sam da u odbrani KiM moramo da se sabiramo i da svaku stranačku preosetljivost ostavimo po strani“, kaže Miloš Ković.

Pokret za odbranu KiM osnovan je kao nadstranačka organizacija i okuplja ne samo nestranačke ličnosti, nego i predstavnike različitih stranačkih i političkih opcija koje imaju različite stavove o (ne)učešću na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Spor oko (ne)izlaska na izbore”

  1. Jedno društvo i naše ponašanje proizvod su kulturne matrice. Uspešne države izgrađene su na obrascima višecentričnih društava (dvor, plemići, crkva i gradovi) i građanskog individualnog determinizma sa težištem na kritičkom mišljenju, učenju na greškama, argumetovanom dijalogu, toleranciji, intelektualnom poštenju, evoluciji institucija, poštovanju pravila, stnadarda i procedura. Bez građanskog morala nema nauke ni struka. Već 1000. godina na Zapadu struke – su struke; licence su čuvati te struke, izdaju ih stručnjaci te struke a ne političari. Uprkos brojnim ratovima te su se države uvek veoma brzo oporavljale i dalje uspešno razvijale. Kako? Baš tako što su čak i u svim tim ratovima struke i dalje ostale struke – aristokratama, ratnicima i politčarima – nije padalo na pamet – da se mešaju u izdavanju licenci struka. To je ta bitna razlika između građanskih društava (otkuda ta njihova uspešnost) i neuspešnih despotskih država, gde sve tokove u društvu – pa i izdavanje stručnih licenci (vertikalnu prohodnost) – sprovodi “ despotska mašina“ (pa su istoričari Kovići i & – to su oni koji nisu čuli da je Srbija oko 700 g tavorila u despotskim društvima (vizantiska, osmanka, komunistička – faza)!

  2. Ovaj neokonunista je u duhu svoje ideologije resio da se sam popne na presto Metle posto je Jovanovic suvise uctiv i kao lider bled. Uz to ne klanja se njegovom velicanstvu Šešelju i eto ti pozicionog rada u opozicionoj stranci.
    A, Jovanovic koji zudi za odgovornoscu treba da zna da Vucic laze non-stop. I da je prevario i vece stihove od njega.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.