Teodorović: Srbija je u ovom trenutku SNS država 1Foto: Stanislav Milojković

Redovi za potpise za SNS su me podsetili na totalitarne režime, na staljinizam, na masovnu podršku vladajućoj partiji u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, pomalo na peronizam u Argentini, a najviše na Severnu Koreju tokom poslednjih decenija, komentariše za Danas akademik Dušan Teodorović, svoju objavu na Tviteru, gde poredi redove za potpis SNS za učešće na izborima sa redovima u Severnoj Koreji, pod vlašću tamošnjeg diktatora Kim DŽong Una.

Kao i u Severnoj Koreji i u Srbiji je, dodaje sagovornik našeg lista, pod Vučićem, uspostavljena vladavina jedne partije i vladavina jednog čoveka.

– Pojavljuju se u rudimentarnom obliku i dinastičke ideje. SNS je uspela da kontroliše Vladu, Skupštinu, sudove, tužilaštva, vojsku, policiju, Bezbednosno informativnu agenciju, najveći deo štampe i elektronskih medija, delove univerziteta, filmsku produkciju, pojedina pozorišta i sportske organizacije. Srbija je u ovom trenutku partijska država – SNS država. Pojedine „opozicione“ partije i grupe u budućoj Skupštini Srbije biće samo statisti u predstavi koja ima za cilj da Evropi i svetu lažno prikaže Srbiju kao uređeno građansko društvo i demokratsku zemlju – kaže Teodorović.

Kao što svu vlast u Srbiji ima jedna partija, smatra on, svu vlast u okviru te partije ima jedan čovek – Aleksandar Vučić.

– Vešt manipulator i politički konvertit, koji ne drži ni do istine, ni do date reči, Aleksandar Vučić je uspeo, slično kao Staljin, Hitler, Musolini, Franko, Peron ili dinastija Kim u Severnoj Koreji da se nametne u okviru partije i da strpljivo gradi kult svoje ličnosti. Svakog dana smo svedoci veličanja lika i dela Aleksandra Vučića na sastancima, mitinzima, transparentima, a posebno u najvećem delu štampe i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Redovi za potpise u Lazarevcu, marširanje sa bakljama i zastavama u Somboru kada se nose potpisi za Vučićevu listu, rođendanske baklje u Nišu i u Kosovskoj Mitrovici su pojave koje nas vode na severnokorejski put. Sledbenici Aleksandra Vučića na ovaj način izražavaju svoj doživljaj nacionalnog ponosa i patriotizma, istinski verujući da je Vučić država Srbija. U tom vrednosnom sistemu suprotstavljanje Vučićevoj politici se automatski proglašava za nepatriotizam i izdajništvo – kaže sagovornik Danasa.

Navodi dalje da mu se čini i da to kolektivno stajanje u redovima i marširanje kada se predaju potpisi šalje poruku o monolitnosti, usaglašenosti ideja i puta kojim se korača za vođom nacije.

– Kao što je poznato, veći deo opozicionih stranaka se odlučio za bojkotovanje lažnih, kontrolisanih i nepoštenih izbora. Mnogo je mastila proliveno i mnogo tvitova napisano sa idejom da se argumentima osnaži ideja bojkota ili ideja protiv bojkota. Ja sam, kao što je verovatno poznato, veliki zagovornik bojkota izbora, bojkota ovog nakaradnog političkog sistema i bojkota vučićizma. Bojkot izbora je, po meni, individualni čin. Sa odlukom o bojkotu se suočava svaki građanin Srbije koji mora samostalno da donese odluku, bez obzira šta o tome misle političke partije. Svakako da je i ranije značajan broj građana Srbije bojkotovao izbore, ali više nekako u tišini. Pitanja koje svaki potencijalni glasač mora da postavi sebi glase: da li ću da učestvujem na izborima na kojima veliki broj građana Srbije ne može da čuje druge političke ideje, na primer ideje protiv vojne neutralnosti, otklanjanju od Rusije i Kine, rešavanju kosovskog problema, socijalnim nejednakostima u društvu, ili istinskom pristupanju Evropskoj uniji?; da li ću da učestvujem na izborima ako znam da SNS režim ima apsolutnu većinu u Republičkoj izbornoj komisiji koja utvrđuje finalne rezultate izbora? – zaključuje Dušan Teodorović.

Samoodbrana podržava bojkot

Samoodbrana, krhka, neformalna grupa ljudi koji slično misle o većini stvari, ali koji poštuju individualnost i pravo na sopstveni stav postoji i dalje. Mi nemamo organizaciju, ni statut, ni pravilnike, ni prostorije. Pokušaji da se ustroji nekakva organizacija dovodili su do nerazumevanja između dobronamernih ljudi. Mi se trudimo da, s vremena na vreme, reagujemo na postupke režima i da budemo još jedno malo svetlo u mraku u kome se nalazi Vučićeva Srbija. Najveći broj članova Samoodbrane podržava bojkot. Verujem da su kod pitanja Šapca i Paraćina stavovi podeljeni, ali to ne sme da bude ni najmanji razlog za bilo kakve animozitete u okviru naše grupe. Ja mogu da kažem samo u svoje ime da sam pristalica totalnog bojkota – kaže akademik Dušan Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari