SRS: Vojvodina je crna ekološka tačka 1Foto: BETAPHOTO/SRPSKA RADIKALNA STRANKA/MO

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da je pitanje zaštite životne sredine poslednjih godina na marginama interesovanja izvršne vlasti u Vojvodini i da su za četiri godine bez ikakvih rezultata i angažman i ulaganja u tu oblast aktuelne pokrajinske vlasti.

„Četiri godine Mirovićev režim (predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović) prstom nije mrdnuo da se reši neki od gorućih ekoloških problema, da bi, na kraju mandata, u sred izborne godine, doneo besmislenu deklaraciju. Zbog nebrige, nemara i vrlo skromnog ulaganja u oblast zaštite životne sredine, rezultati u ovoj oblasti su katastrofalni. Vojvodina je crna ekološka tačka u Srbiji i to iz korena mora da se promeni“, rekao je prvi na listi SRS za pokrajinske izbore Đurađ Jakšić.

Jakšić je rekao da se za ekologiju izdvajaju „mizerna sredstva i mrvice iz pokrajinskog budžeta“ i da je poražavajuća činjenica da je čak i novosadski budžet za zaštitu životne sredine veći za 688 miliona dinara od pokrajinskog budžeta.

„Vojvodina ima ubedljivo najlošiju, neispravnu, zatrovanu, punu arsena vodu za piće. U više od 100 gradova, opština i sela na prostoru Pokrajine, gde živi više od 600.000 ljudi, nivo arsena u vodi je veći od dozvoljenog. Vojvodina je jedan od regiona sa najmanje šuma u Evropi. Svega 6,5 odsto ukupne površine Pokrajine je pod šumom, a u 14 opština je procenat pošumljenosti manji od jedan odsto Samo 40 odsto domaćinstava u Vojvodini je povezano na kanalizacionu mrežu, dok ostali i dalje, prazne septičke jame. Svi veći gradovi ispuštaju komunalne i industrijske vode direktno u reke, u vodotokove, bez ikakvog prečišćavanja“, dodao je on.

Prema njegovoj oceni, proteklih godina trošili su se milioni na promašene i nepotrebne projekte, dok veći deo Pokrajine nema elementarne uslove za život.

„Apsolutni prioritet u Vojvodini mora biti ispravna voda za piće, pošumljavanje, izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda i rešavanje problema sa odlaganjem otpada. Umesto prazne priče i deklarativnog izjašnjavanja o potrebi zaštite životne sredine, narod od pokrajinske vlasti očekuje dela, daleko veći budžet i konkretne korake u oblasti ekologije. SRS zna šta su problemi i prioriteti i ima konkretan program za unapređenje zaštite životne sredine u Vojvodini“, rekao je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari