Stara obećanja naprednjaka za novi mandat 1Foto: N. Kovačević

Za 67 mesta u užičkoj skuštini, na predstojećim lokalnim izborima, takmičiće se sedam učesnika – dve koalicije, tri stranke, jedan pokret i jedna grupa građana, odnosno jedna izborna lista manje, nego pre četiri godine.

Na listama je 271 kandidat, što je manje nego 2016. godine, kada su u izbornoj trci učestvovala 343 odbornička kandidata.

Po 67 kandidata su predložile koalicije SNS-SDPS-PUPS-PSS- BK- SNP- POKS i SPS- JS. Zdrava Srbija je ponudila 43, dok po 23 kandidata imaju SPAS, SRS,  pokret „Metla“ i Grupa građana Užička odbrambena liga.

U birački spisak upisano je 65.592 Užičana, što je čak 2.417 građana manje, nego pre četri godine kada je pravo glasa imalo njih 68.009.

„Ne znamo zbog čega je smanjen broj birača. Verovatno su se ljudi iselili“,  rečeno je nezvanično Danasu u gradskoj upravi.

Zbog postepidemijskih mera, predizborna kampanja se odvijala bez većih  javnih skupova, a političari su tražili podršku građana na uličnim štandovima i posredstvom lokalnih medija, u čemu su naprednjaci prednjačili.

Naprednjacima je pomoć stizala sa vrha republičke vlasti – od premijerke Ane Brnabić do ministara Mladena Šarčevića, Vanje Udovićića i Nenada Popovića, koji su, u funkcionerskoj kampanji, „razgovarali“ sa građanima, presecali vrpce i obećavali bolji život.

U tome su učestvovali i Nikola Selaković, generalni sekretar Predsednika Srbije, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine u prethodnom sazivu, Boban Peršić, načelnik Zlatiborskog okruga, ali i direktori lokalnih i državnih javnih preduzeća i ustanova.

Baš sada, asfaltiraju se ulice, štekću građevinske mašine.

Glanca se centar grada, dok je Sevojno bilo poplavljeno zbog obilne kiše, jer nema odgovarajuću kanalizaciju, a u reku Đetinju i dalje se slivaju otpadne vode. Upravo na toj reci je, pre neki dan, Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma, označio početak kajakaške sezone.

Odborničku listu kolicije oko naprednjaka, koji su na vlasti od 2012. godine kada su uz podršku socijalista prekomponovali sastav užičke skupštine i smenili sa vlasti DS, predvode direktori i rukovodioci lokalnih i državnih preduzeća, aktuelni gradski funkcioneri, koji nude stara obećanja za novi mandat.

Među kandidatima su Vesna Tomašević i automobilista Milovan Vesnić, ali ne i Tihomir Petković, gradonačelnik i šef lokalnih naprednjaka, jer je kandidovan za narodnog poslanika. Nema ni Nemanje Nešića, Petkovićevog najbližeg saradnika.

Iako je dr Jelena Raković Radivojević, ugledna lekarka i direktrorka užičke bolnice, prva na listi kako bi privukla što veći broj glasača, to ne znači da će ona biti kandidatkinja te koalicije za gradonačelnicu, jer su u igri i druga imena.

O naprednjačkim sinekurama odlučuje njihov stranački vrh u Beogradu i, navodno, po „preporukama“ izvesnog Gorana Pajevića, zvanog Sinalko, koji slovi za glavnog naprednjačkog kadrovika u gradu, a za koga nije moguće saznati koju funkciju ima u SNS. Za njega se spekuliše da je „Vučićev i Selakovićev čovek od najvećeg poverenja“ i da je „dogurao do mesta šefa voznog parka u užičkoj Elektrodistribuciji“.

Listu SPS – JS predvodi socijalista, diplomirani ekonomista i kadar te stranke iz devedesetih Radiša Marjanović, ali on nije kandidat za gradonačelnika već je to advokat Neđo Jovanović.

I kampanju te koalicije su pomogli njihovi kadrovi iz državnog vrha, poput Ivice Dačića, prvog potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova koji je, ispred Titovog spomenika u Užicu, poručio da se „SPS ponosi svojom prošlošću, ali da od nje ne živi“.

Ostali učesnici izbora su morali da se oslone na sopstvene resurse i ugled funkcionera iz loklanih odbora i stranačkih vrhova, koji su dolazili u Užice.

Najozbiljniji konkurent naprednjacima je Zdrava Srbija, koju predvodi Milan Stamatović, inače i predsednik susedne opštine Čajetina.

Prva na listi Zdrave Srbije i kandidatkinja za gradonačelnicu je dr Radmila Smiljanić, lekarka u penziji koja je zaslužna za razvoj i opstanak trasfuziološke službe u užičkoj bolnici. Na prethodnim predsedničkim izborima, Stamatović je dobio 17,2 odsto glasova u Užicu, što je za naprednjake bilo veliko iznenađenje. naprednjake.

SPAS, koji prvi put učestvuje na užičkim izborima, predvodi mladi filolog Milan Kurlagić, a užičku „Metlu“ – profesor Branko Gavrilović iz DSS i nekadašnji član Gradskog veća. Radikale, sa kojima su naprednjaci bili u koaliciji u prethodnom mandatu, vodi Marko Stevanović, aktuelni gradski većnik.

Užička odbrambena liga je jedina grupa građana koja učestvuje na lokalnim izborima, a prvi na toj  listi je advokat Mihailo Krstić.

Na lokalnim izborima neće učestvovati LDP i SPO. Članice Saveza za Srbiju – DS, Dveri i Narodna stranka, bojkotuju i te i parlamentarne izbore, a razloge za bojkot su Užičanima navodili Zoran Lutovac, Boško Obradović, Miroslav Aleksić i lokalni predstavnici tih stranaka.

Rezultati prethodnih izbora

Na predhodnim lokalnim izborima, pri odzivu 57,4 odsto, koalicija oko naprednjaka je dobila  45,25 odsto glasova ili 34 odborničkih mandata, ali je skupštinsku većinu formirala sa savezom SPS-JS- Aktivna Srbija i odbornicima SRS, uz podršku DSS. U opoziciji su bili DS, LDP i Dveri. Poslednje dve godine skupštinske sednice su bojkotovali DS i Dveri.

Vučić „nestao“ sa trga

Ogromni baner SNS, na kome je prikazana cela figura Alekandra Vučića, koji je dugo stajao iznad ulaza u hotel Zlatibor na užičkom trgu, gde su prostorije te stranke, pre neki dan vetar je usukao i oštetio, pa su ga naprednjaci uklonili, ali nisu postavili novi baner. Užičani su to duhovito komentarisali, od toga da je „i Vučić pobegao kada je video ko su kandidati SNS za odbornike“ do prepoznavanja „simboličnog ishoda izbora u nedelju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari