Tek početkom aprila moguće predviđanje rezultata izbora 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa; Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Teško je napraviti projekciju i reći u ovom trenutku ko bi mogao da pređe cenzus na predstojećim izborima. Imamo toliko plutajućih koalicija, ne znamo ni ko izlazi, a ko ne izlazi na izbore…

Rezultati istraživanja koje smo ranije radili više ne važe, jer su se mnogi grupisali a nije sigurno da li bojkotuju izbore ili ne, ocenjuje za Danas Srđan Bogosavljević, konsultant Ipsosa, u odgovoru na pitanje koja stranka ili politička organizacija bi u trenutku raspisivanja izbora za 26. aprila mogla da pređe cenzus.

Sagovornik našeg lista dodaje da nije izvesno ni kako će se koja politička grupacija zvati, tako da su merenja njihovog rejtinga za sada nemoguća.

– Kada budemo znali ko sve učestvuje i pod kojim imenima, moći ćemo da merimo i tumačimo… Imamo, recimo, pojedine stranke, koje imaju više glasova i bolji rejting ako izađu samostalno na izbore. Međutim, mnoge od njih, verovatno izlaze pod nekim drugim imenom, udružene sa još nekim. Tako da je to sada sve dosta relativno i nemoguće je o tome razgovarati na osnovu rezultata merenja – zaključuje Bogosavljević.

Istog je mišljenja i Bojan Klačar, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koji za Danas kaže da bez konkretnih podataka o tome ko sve izlazi na izbore i pod kojim imenom ili grupacijom, teško je napraviti projekciju ili uraditi istraživanje o tome kako ko stoji trenutno, kada je reč o rejtingu.

– Isti su, manje više, rezultati kao i pre mesec, dva ili tri. One stranke koje bi sigurno prešle cenzus su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez za Srbiju, dok šanse imaju stranka Aleksandra Šapića i Srpska radikalna stranka. Takav je slučaj i pre i posle snižavanja cenzusa sa pet na tri odsto – kaže Klačar.

Sagovornik Danasa ističe da će se precizniji rezultati znati verovatno tek početkom aprila kada bude jasno ko su sve akteri predstojećih izbora.

– Da bismo uradili relevantna istraživanja, neophodno je da se građani upoznaju sa budućim koalicijama, pokretima, imenima iza kojih stoje određene stranke. Do tada važe ova predviđanja koja sam naveo. Takođe, videćemo kako će se građani koji podržavaju Savez za Srbiju opredeliti, da li će se ti glasovi preliti u neku stranku ili će ostati pri bojkotu – zaključuje Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari