U Šapcu se izbori ponavljaju na 27 biračkih mesta 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Upravni sud u Novom Sadu poništo je rezultate glasanja na 27 biračkih mesta u Šapcu, na lokalnim izborima održanim 21. juna.

Postupajući po žalbi Srpske napredne stranke (SNS) na odluku Gradske izborne komisije (GIK) o ponavljanju izbora na svih 100 biračkih mesta, Upravni sud je uvažio većinu prigovora, a odbio 27.

Kako javljaju Podrinske, na ovim biračkim mestima pravo glasa ima oko 28.000 birača, od ukupno što je bezmalo trećina ukupno upisanih građana sa pravom, glasa.

Prema odluci Upravnog suda, najviše nepravalinosti – na 26 izbornih mesta – utvrđeno je prilikom glasanja van biračkog mesta, odnosno da deo birača nije potpisom potvrdio glasanje. Takođe, na jednom mestu glasačka kutija nije propisno overena i zapečaćena.

Prema zakonu, rešenje Upravnog suda je konačno; može se izjaviti ustavnom sudu ustavna žalba, ali to ne odlaže sprovođenje odluke.

Izbori će najverovatanije biti ponovljeni naredne nedelje, 5. jula.

U prethodnom glasanju izlaznost je bila oko 62 odsto ili 18000 glasova. Upravni sud nije poništio izbore na ostalih 73 biračka mesta gde se nisu potpisali svi članovi biračkog odbora, ali to, kako smatraju, ne utiče na rezultat izbora. Simptomatično da Upravni sud uopšte nije uzimao u razmatranje falsifikovane glasačke listiće, očevidnu kupovinu glasova koja se kretala od dve do pet hiljada dinara. I to uglavnom kod birača romske nacionalnosti i socijalnih slučajeva. I prethodno ovaj sud nije uvažio odluku GIK, jer je lista SNS dobila mesto pod rednim brojem jedan iako je u prijavi nedostala saglasnot Aleksandra Vučića, a zakon to nalaže.

Krivične prijave koje su podnete zbog kupovine glasova I drugih nepravilnosti posle ovakve odluke Upravnog suda koja je konačna, ukoliko i budu razmatrane, neće uticati na ishod glasanja. Eventualno, krivci bi mogli da budu samo osuđeni na najblaže, uslovne kazne. O datumu naknadnih izbora biće doneta posebna odluka.

– Radi se pre svega o političkoj odluci Upravnog suda jer se držao samo formalnih kršenja izbornog procesa. O onoj suštinskoj povredi izbora, krađe glasova, kupovine, ucena i pretnji, fotograisanja na bračkom mestu, Sud se nije izjašnjavao – smatra Alkesandar Mijailović, šef pravnog tima liste „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“.

Inače, za ovako masovnu krađu izbora, podsećanja radi, pronađeni su različiti listići u čak 12 džakova što su konstatovali i članovi GIK, iz pravnog tima liste “Nebojša Zelenović-Šabac je naš” smatraju da je čak oko pet hiljada glasova kupljeno. Tu su i ostale vrste mita, kao što je deljenje humanitarne pomoći i raznih drugih obećanja. Prikupljanje oko hiljadu potpisa lica koja su slabo pokretna ili nepokretna zahtevalo je informacije o takvim licima, a to se vodi u Šabačkoj bolnici. Uz to, za kupovinu glasova potrebna su značlajna sredstva, ali je to praktilčno najbolji način da se dođe do glas. Naime, to je neka vrsta kupoprodojnog ugovora , bez svedoka, gde podmićeni čuvaju tajnu, a teško se otkriva i dokazuje. Verovatno zbog toga je i kampanja SNS u Šapcu bila vrlo bleda, tek nekoliko pojavljivanja u određenim sredinama, konferencije za novinare, uz podršku ministara i funkcionera SNS. Simptomatično da je izostala i čestitka od predsednika SNS Aleksandra Vučića.

Paraleleno sa ovim procesom, pravni tim liste „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“, podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu više krivičnih prijava za kršenje Pvalinika i više zakona tokom izbora. Kako je utvrđeno na osnovu izjava 123 svedoka, evidentirana su 262 krivična dela, na 42 biračka mesta. Do sada je podneto sedam krivičnih prijava a krivičnu prijavu podneli su i novinari „Podrinskih“ zbog falsifikovanja glasačkih listića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari