Vojni penzioneri smatraju da nema uslova za izlazak na predstojeće izbore 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije protestovalo je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu zbog toga što u predizbornoj kampanji niko nije ponudio rešenje za njihove zahteve da im budu vraćene penzije oduzete od 2014. godine ali i zbog toga što smatraju da ne postoje zdravstveni uslovi za učešće na predstojećim izborima, naročito za penzionersku populaciju kao najugroženiju od korona virusa.

Predsednik tog udruženja Jovan Tamburić rekao je novinarima da učesnici skupa i dalje traže da im se sa pripadajućom kamatom vrate oduzete penzije iz 2014. godine i kasnije, ali i da se Fond PIO odvoji od uticaja vlasti i zavisnosti od državnog budžeta, odnosno da se učini da on bude samoodrživ, kako se ne bi ponovo desilo da se odlukom Vlade smanjuju penzije.

Tamburić je rekao da nijedna partija ili organizacija koja učestvuje na izborima ili koja ih bojkotuje nije penzionerima dala odgovore na ključna pitanja koja ih muče, a to je kako će im biti vraćene penzije koje su im bile umanjene, kao i zašto se izbori održavaju u vreme pandemije korona virusa.

On je rekao da su se penzioneri obraćali gotovo svim ustanovima Srbije po tim pitanjima ali da od njih nisu dobili nijedan odgovor, zbog čega su zaključili da Srbija i nema institucije i da zato penzionerska populacija i ne treba da učestvuje na izborima, tim pre što ne postoje ni osnovi zdravstveni uslovi za to.

Tamburić je najavio da će u toku dana učesnici skupa prošetati do zgrade Predsedništva Srbije gde će izvesti performans ritualnog spaljivanja pisma koje je predsednik Aleksandar Vučić uputio penzionerima.

Kako se navodi u najavi, oni će od Vučića zatražiti i da podnese ostavku na tu dužnost jer u isto vreme obavlja i dužnost predsednika Srpske napredne stranke što je suprotno Ustavu, i pribavlja korist toj stranci, što je u suprotnosti i sa moralom.

Zatim će otići do zgrade Ustavnog suda Srbije gde će pokušati da „isteraju demone“ koji tu instituciju sprečavaju da radi svoj posao a onda će otići do zgrade Radio-televizije Srbije gde će održati performans unošenja istine u Javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari