Vučić danas sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na izbore 1Palata Srbije Foto: www.wikipedia.org/ By Michael Angelkovich

Predstavnici političkih stranaka koje su najavile  izlazak na predstojeće izbore odazvaće se pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i učestvovaće na razgovoru koji će biti održan kasno popodne u Palati Srbije.

Tema  sastanka, kako je ranije najavljeno, je dogovor u vezi sa predstojećim izborima koji su zakazani za 26. april i njihovom eventualnom odlaganju  zbog novonastale situacije usled korona virusa.

Ujedinjena  demokratska Srbija na sastanku  članica koalicije, donela  je odluku da prihvati poziv za sastanak i razgovor sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem  o aktuelnoj situaciji u vezi sa virusom Covid-19, toku izbornog procesa i drugim pitanjima u uslovima vanrednog stanja.

U ime UDS-a   Marko Đurišić i Bojan Kostreš u razgovoru sa Vučićem  izložiće svoje pozicije i saopštiti predloge za koje smatraju da su od ogromnog značaja za zaštitu zdravlja građana i uspeh čitave zemlje i društva u efikasnoj borbi protiv velike opasnosti kojoj smo kao zajednica izloženi.

„Posebno ćemo  insistirati da se obezbedi što snažniji legitimitet odluka o uvođenju vanrednog stanja i mera za njegovo sprovođenje, verujući da samo takav institucionalni i politički put, kao i očuvanje demokratskih institucija, mogu da obezbede najširu moguću podršku za uspeh u borbi protiv virusa i njegovih posledica“, kažu u UDS-u i dodaju da je ova koalicija istovremeno  donela odluku  o prekidu svih aktivnosti u izbornoj kampanji dok se ne otkloni opasnost po zdravlje građana što je, u ovom momentu, neuporedivo značajnije od svih političkih aktivnosti usmerenih na izbore.

Vučić danas sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na izbore 2

 I Miloš Jovanović, lider DSS i funkcioner Pokreta Metla  potvrđuje za Danas da će otići na konsultacije kod predsednika  Srbije.

„Prvo hoćemo da čujemo kakvo je viđenje aktuelne vlasti o dešavanjima i da vidimo sa svima ostalima kako nadalje sprovoditi radnje u vezi sa redovnim parlamentarnim izborima koji će, sva je prilika, morati da se odlože za neko vreme“, rekao je lider DSS-a i dodao da on podržava mere vanrednog stanja.

Dragan  Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije najavio je  ranije za naš list da će se Ivica Dačić  I on svakako odazvati Vučićevom pozivu  i da u ovom trenutku ne treba rizikovti da nam se ne bi desila situacija sa virusom kakva je zadesila Italiju . Neposredno pre uvođenja vanrednog stanja Marković, ali i Vojislav Šešelj, lider SRS  smatrali su  da nema razloga za  prolongiranje  izbora, a takav stav delio je i Balint Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara koji ipak smatra da je zdravlje građana na prvom mestu.

Obzirom da je Republička izborna komisija  donela odluku o prolongiranju  svih izbornih radnji  do okončanja vanrednog stanja, sva je prilika i da će se predstavnici ovih stranaka složiti oko  odlaganja  parlamentarnih izbora.

Aleksandar Šapić, lider SPAS-a ovih dana  za Danas je ocenio da je odlaganje izbora  nešto što treba da bude logična stvar, ako je to neophohno i da se ne treba baviti ko time dobija, a ko gubi.

„Ako je zbog zdravlja građana Srbije potrebno da se odlože izbore dve, tri nedelje ili već koliko  neka budu odloženi . Uostalom, izbori su u ovoj situaciji jedna trivijalna stvar. Dobro je da  sednemo svi i opozicija i vlast i oni koji bojkotuju izbore  i da vidimo da li smo u stanju da pokažemo jedinstvo u ovoj situaciji  i da dogovorimo  identične poruke, a da politička dešavanja sklonimo u drugi plan. Smatram da bi bilo loše da taj sastanak bude samo o izborima ,to može biti samo jedna od tema“, ističe Šapić.

I Žika  Gojković, lider POKS-a smatra da se u ovoj situaciji mora iskazati visok stepen tolerancije i jedinstva.  Verujem da niko, ko i malo misli na svoje građane neće koristiti ovu situaciju da bi  došao do jeftinih političkih poena. U skladu sa tim smatram da je neophodno odložiti izbore , jer zdravlje  mora biti iznad svake politike“, kaže Gojković.

POKS je već ranije  tražio odlaganje izborne kampanje za 20 dana, zbog evidentnog širenja korona virusa, uz obrazloženje da se njihova kampanja  zasniva na javnim skupovima i od vrata do vrata, što je sada nemoguće izvesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari