Vučić: Izbori 21. juna 1Foto. FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da će parlamentarni izbori biti održani 21. juna 2020. godine.

Nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, Vučić je naveo da je prihvatio predlog pojedinih stranaka kojima je, kako je naveo, bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora.

Predsednik Vučić rekao je da u maju ne očekuje da će biti većih predizbornih političkih skupova, naročito u zatvorenom prostoru, a da će se u junu čekati mišljenje lekara, te da se mnogi nadaju da će tada mitinga biti.

Prema njegovim rečima, druga mala prepreka su notari kojih nema dovoljno za overu potpisa, i među strankama koje će izaći na izbore postignut je dogovor da osim notara i opštinski overitelji mogu da overavaju potpise podrške.

Vučić je istakao da „posle ovog teškog vremena treba da stvoritmo demokratsku atmosferu i izaberemo skupštinu i vladu koja će da služi interesima građana“.

On je rekao da će „lično pokušati i zamoliti saradnike da kampanji pristupe u duhu tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti“ i svima poželeo uspeh na izborima.

Vučić: Radije bih dao ostavku, nego pristao na tehničku vladu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da bi pre podneo ostavku nego pristao na formiranje tehničke vlade.

„Ako neko misli kako ću mnogo da se uplašim svih pretnji, ne pada mi na pamet“, kazao je predsednik na konferenciji za medije.

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković uputio je ranije danas otvoreno pismo predsedniku Srbije u kome ga upozorava na opasnost od unutrašnjih sukoba u Srbiji i poziva da predloži izglasavanje leks specijalisa kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori.

„Izglasajte zakon o tehničkoj predizbornoj vladi – od momenta raspisivanja izbora do formiranja vlade, neka svaki ministar ima ko-ministra iz opozicije i neka za svaku odluku trebaju oba potpisa. Ti znaš da ništa ne izmišljam, baš tako je u sličnoj situaciji u Makedoniji sprečeno krvoproliće. I neka to važi i za sve naredne izbore. Naravno, pošto ovo predlažem, izuzimam se iz teoretske mogućnosti da u tome učestvujem“, naveo je Janković.

Govoreći o napadima na decu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Vučić je naveo da niko nije napadao njegovu decu dok, kako je naveo, njegovu (Vučićevu) decu jesu napadali lideri opozicionih stranaka.

„Svakodnevno sam i ja i svi meni bliski bili meta najtežih uvreda i najgorih mogućih reči. Ja ne mislim da se glasovi dobijaju plakanjem“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je ponosan na činjenicu da vladajuća stranka nikada nije dirala tuđu decu i da „svaki put kada neko bude dirao bilo čiju decu, prvo će ga on osuditi javno i reći da takvu politiku ne može da vodi ukoliko želi da pripada bilo kakvom poretku u ovoj zemlji“.

Đilas je u nedelju uveče izjavio da su pristalice vlasti deset minuta sa terase u njegovom susedstvu sa ozvučenja puštale skandiranje „Đilase lopove“, što je uznemirilo njegovu decu, koja su „plakala i tresla se od straha“.

Govoreći o paljenju baklji od strane pripadnika vladajućoj stranci, predsednik je naveo da je veći skup održan je na opštini Stari grad u Beogradu, zbog ukidanja trole 28, i dodao da su „batinali radnike koji su radili svoj posao“.

„Trudili smo se da i tu pokažemo neku vrstu strpljenja“, kazao je Vučić.

On je naveo da, kao predsednik, poistovećuje sve građane i dodao da „nema problem sa udaranjem u šerpe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari