Zelenović: Obavestićemo i Strazbur o rušenju liste 1Foto: FoNet/ Nebojsa Zelenovic - Sabac

Kako je ukazano na konferenciji za novinare Zelenovića, greška je došla od notarske službe, ali je Upravni sud to pripisao podnosiocima liste. Vlasti naklonjeni mediji prenosili su vesti o ovome pod naslovom da je „pala Zelenovićeva lista“.

Na to rešenje Upravnog suda podneta je i žalba. Kako je ukazano, sve te izjave birača su potpune. Na svakoj izjavi naveden je naziv izborne liste, naziv podnosioca liste, potpis birača, ime i prezime birača, JMBG, prebivalište i adresa i potpis. U formularima je naknadno dopunjena javnobeležnička klauzula zbog toga što su javni beležnici prilikom overe propustili da popune sve podatke koje po Zakonu o overavanju prepisa potpisa i rukopisa sadrži javnobeležnička klauzula (član 5 Zakona)…

Žalbu sudu je podneo Milan Vasić, kao ovlašćeni za preduzimanje izbornih radnji u ime liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“.

Oglasila se i Javnobeležnička komora tvrdeći da su notari beležili samo podatke koje su dobili od stranačkih aktivista.

Za izbore u Šapcu pravo glasa ima oko sto hiljada građana, a za potvrdu liste potrebno je oko 2.100 potpisa. U vikenda u prostorijama Zajedno za Srbiju građani su u velikom broju došli da potvrde ovu listu.

Nebojša Zelenović je izjavio za Radio Slobodnu Evropu da je Upravni sud u isto vreme doneo odluku da je u redu to što je Gradskom odboru Srpske napredne stranke nedostajala saglasnost da njihova lista može da nosi ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je u redu, a ovo nije u redu. O svemu ovome će biti pokrenuti odgovarajući postupci pred Ustavnim sudom u skladu sa zakonom i pred svim nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama, do Strazbura“, najavio je Nebojša Zelenović.

Od kada je u novembru 2018. baš u Strazburu govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji i ukazao na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka, kao i na fenomen „prekomponovanja vlasti“ na lokalu, Zelenović je u otvorenom političkom ratu sa SNS.

On je tada predao dokumentaciju o pritiscima SNS na lokalu, u kojoj su bile izjave i 40 odbornika o pritiscima kojima su bili izloženi da promene stranu, odnosno da podrže naprednjake.

Gradska izborna komisija u Šapcu je za ove lokalne izbore jedina osporila to što lista SNS nije pribavila zakonski potrebnu saglasnost da nosi ime predsednika Srbije i vladajuće stranke Aleksandra Vučića, pa su oni tu saglasnost morali naknado da prilažu dokument o tome.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.