Zelenoviću SZS neće pomoći, ali ni odmoći 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Opozicija u bojkotu čvrsto ostaje pri svojoj odluci da se na izbore ne izlazi i ne planira da se meša u novu izbornu borbu aktuelnog gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića na ponovljenim izborima koji se očekuju u tom gradu.

Gradska izborna komisija u Šapcu poništila je juče lokalne izbore u tom gradu zbog nepravilnosti. U zavisnosti od toga hoće li biti uložena žalba na odluku o poništavanju izbora u roku od 24 sata, ponovljeni izbori treba da budu raspisani u roku od sedam dana nakon odluke Upravnog suda.

Na ponovljenim izborima Zelenović, koji je i lider stranke Zajedno za Srbiju, očekuje pobedu. A mi smo pitali pripadnike bojkot opozicije hoće li ga podržati jer se i on, kao i oni, bori za fer i poštene izbore, kako bi se sprečilo da još jedan grad padne pod naprednjačku vlast. Međutim, ni pomoć, ali ni odmaganje, Zelenović neće imati od kolega iz opozicije koji su i pred glasanje 21. juna zaobilazili Šabac u svojoj kampanji bojkota.

Ana Stevanović, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde, podseća da je potpisan Sporazum sa narodom kojim se SSP obavezao da neće učestvovati ni na jednim izborima dok se ne poboljšaju izborni uslovi.

– Zbog toga smo i stupili u bojkot. Narod je i sam pokazao minimalnom izlaznošću da uslovi niti postoje, niti da žele da učestvuju u pljački i gaženju dostojanstva svih nas. U Srbiji ne postoje slobodni gradovi niti ostrva demokratije, a nezapamćenih zloupotreba bilo je i u Šapcu, usled čega se izbori i ponavljaju. No, ne može se postupati na isti način i očekivati drugačiji rezultat. U okolnostima gde je čitav izborni proces obesmišljen, suludo je učestvovati i dati legitimitet očiglednoj krađi – navodi ona.

Još se ne zna ishod

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da se odluka i stav DS o bojkotu nije promenila.

Janko Veselinović, jedan od lidera Savez za Srbiju, ukazuje na to da se još ne zna da li će novih izbora u Šapcu da bude.

– Naš stav o lažnim izborima se nije promenio. Možda bi bilo bolje da gospodin Nebojša Zelenović bojkotuje izbore, ako ih bude, dok se ne obezbedi da oni budu slobodni. U tom poslu bi imao moju podršku. A ni u kom slučaju mu nećemo smetati. Šta god da odluči.  Bez obzira što se pokazalo da je bio u zabludi da negde u Srbiji mogu da se organizuju slobodni izbori, dok nema istih uslova za sve – smatra Veselinović.

I Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, tvrdi za naš list da je odluka o bojkotu izbora na svim nivoima bila dobra i da su ljudi na nju odlično reagovali.

– Ta odluka je važan element za uspostavljanje novog poverenja između naroda i srpske opozicije – zaključuje on.

Naprednjaci najavili žalbu

A naprednjaci su povodom odluke o poništavanju izbora ocenili da je „odluka Gradske komisije skandalozna i da je doneta po nalogu Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića, koji žele da zadrže vlast uprkos izbornoj volji građana“.

SNS navodi da je u Šapcu u toku najsramnija krađa i prekrajanje izborne volje građana i ističu da će braniti glas naroda svim pravnim sredstvima. Ta stranka će se prvo žaliti Upravnom sudu, od koga, kako navode, očekuju da zaštiti izbornu volju glasača i spreči krađu glasova.

Kako navode, niko od domaćih i stranih posmatrača nije imao ni jednu jedinu primedbu na tok izbora u Šapcu, kao i da su članovi biračkih odbora iz Zelenovićeve stranke potpisali zapisnike, među kojima je od 100 zapisnika postojala primedba na samo jedno biračko mesto. Ističu da je predsednik GIK-a Budimir Pavlović odgovoran jer po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta u Šapcu nije utvrdio rezultate izbora u roku od 24 časa, čime je izvršio krivično delo.

S druge strane Zelenović tvrdi da je GIK utvrdila nepravilnosti koje su utemeljene u zakonu, koje su dovoljne da dođe do ponovnog glasanja u Šapcu. On je gostujući na televiziji N1 rekao da je utvrđeno da nijedno glasanje nije počelo u skladu sa zakonom, te da je dokaz za to kontrolni list koji nije popunjen ili je popunjen na pogrešan način.

„I to se desilo na svim biračkim mestima“, rekao je on. Prema njegovim rečima, na 26 biračkih mesta desilo se da je nezakonito izvršeno glasanje van biračkih mesta, zbog čega su podnete i krivične prijave protiv 26 predsednika biračkih odbora, koji su naprednjaci. „Postoje i prigovori koji se odnose na različite nepravilnosti, na glasanje bez lične karte, grupno glasanje, dovoženje autobusima i automobilima na biračka mesta, evidentiranje glasača i slično“, izjavio je Zelenović.

O falsifikovanim listićima kasnije

Na pitanje da li je tačno da je bilo falsifikovanih glasačkih listića, Zelenović je rekao da će o tome, kao i o drugim dešavanjima, biti reči kasnije, a da su ovo bili formalni prigovori GIK-u.

„Ta 42 prigovora, to su formalne stvari na koje smo mi uticali. Jedino o njima u pristojnom roku može da se izjasni komisija. A to da li su falsifikovani listići, to su stvari koje će se rešavati u narednom periodu“, kazao je on.

Zelenović je rekao i da je SNS vršila „neverovatan pritisak na ljude“ da izađu i glasaju, naročito u seoskim sredinama, a da je bilo i „kupovine glasova“. On je dodao i da sa pravnim timom pripremaju obimnu dokumentaciju o svim prigovorima. „Imamo više od 100 prigovora, snimke, lične izjave građana, pravimo jedan dosije i tu dokumentaciju ćemo dostaviti javnosti i pokrenućemo proceduru pred nadležnim organima“, izjavio je Zelenović.

Hanibal Kovač: Posumnjao sam u falsifikat zbog boje

Šabac – O falsifikatima na izborima pisao je u svojoj kolumni i novinar portala Podrinske Hanibal Kovač. „Prema mojim saznanjima i tvrđenjima brojnih građana koji su videli glasačke listiće koji se razlikuju po boji i nijansi, tamniji od originalni, i proveravajući dalje takve činjenice to mi je izazvalo osnovanu sumnju da se radi o falsifikatu. Ako uzmemo u obzir da GIK propisuje da glasački listić mora biti jednobojan, onda se postavlja logičko pitanje da li je moglo doći do štamparske greške. Međutim, ista štamparija već godinama unazad štampa glasačke listiće za Grad Šabac, a sumnju mi je izazvala činjenica da je vlasnik štamparije Goran Vujadinović nekoliko dana pre štampanja listića na portalu Podrinskih kudio i vređao GIK što je odbila listu bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića, inače njegovog brata. Osnovano sam posumnjao da je tu u pitanju neka vrsta sabotaže sa SNS oko doštampavanja glasačkih listića. Sumnju je pojačalo i to što je Vujadinović pristao da štampa glasačke listiće za jednu trećinu jeftinije nego pre četiri godine. Kada sam sve sabrao, ustvrdio sam da postoji više hiljada glasačkih listića koji se razlikuju od originalnih. Takođe veoma važno da je GIK konstatovala da postoje različiti listići i to su potpisali svi njeni članovi. Nakon toga, kao što zakon nalaže da se prijavi svako krivično delo, zajedno sa direktorom Podrinskih Ivanom Kovačevićem podneli smo krivičnu prijavu protiv NN za štampanje falsifikovanih glasačkih listića, čime je došlo do izborne krađe. To smo uradili kao uzbunjivači, a na Tužilaštvu i policiji je da postupa dalje po Zakonu. Meni je sasvim svejedno ko je i zašto ovo učinio, ali sam veoma ponosan da su se moje sumnje potvrdile, kaže za Danas novinar Podrinskih Hanibal Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari