Živković: Alternativa izlasku na izbore guranje glave u pesak (VIDEO) 1Foto: B. Cvejić

Alternativa izlasku na izbore je guranje glave u pesak i svi koji su se na takav potez opredelili će možda jednog dana shvatiti koju su štetu naneli građanima Srbije, ali to je njihova volja.

Ovo je, između ostalog, za Danas rekao predsednik Nove stranke Zoran Živković koji će na izborima u nedelju učestvovati na listi „Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka“. On je, odgovaravši na pitanja građana na našoj Fejsbuk stranici, ukratko predstavio program ove liste, među kojima su „konkretna rešenja i iz oblasti ekologije u osnovnom smislu, ali i rešenja za ekologiju državne uprave“. Izneo je, između ostalog, njihov predlog za borbu protiv korupcije.

„U svim opštinama, u svim parlamentima, uvesti odbore za kontrolu trošenja budžeta. U tim odborima će obavezno sedeti većina opozicionih odbornika i time opozicija formalno dobija pravo da svakodnevno kontroliše svaki dinar trošenja budžeta, ali dobija i odgovornost da to radi. To je stvar koja preventivno dobro deluje na sve“, kazao je Živković.

Govorivši o socijalnoj politici, kazao je da ona mora da se vodi tako da potreban novac za preživljavanje dobijaju oni kojima je to najpotrebnije, „a ne da se igramo demagoškim merama sa 100 evra za svakoga“.

„Od tih 100 evra za svakoga moglo je tim najugroženijima da se obezbedi četiri ili pet meseci pomoći od 100 evra – to je primer bolje socijalne politike“, rekao je predsednik Nove stranke.

Razvoj ekonomije, dodao je, svakako je preventivna mera protiv stvaranja velikih socijalnih potreba, a radi toga „treba da se prekine sa ovim besmislenim subvencijama, firmama koje dovode nisku tehnologiju koja nas zagađuje, nego da se ulaže u visoke tehnologije i, pre svega, u proizvodnju gotovih prehramenih proizvoda“.

Neki od komentara odnosili su se na to da u politici „nema novih lica“, na šta je Živković odgovorio da je, u tom smislu, on „jedini loš primer“ u Novoj stranci.

„Nova stranka su nova lica, a ima ih skoro 5.000. Nisu učestvovali ni u jednoj vlasti, a 80 odsto njih nisu bili članovi nijedne stranke“, odgovorio je, istakavši kao najbolju varijantu „zajedništvo iskustva i nove energije“.

Jedan čitalac pitao je Živkovića koji će biti njegov sledeći potez ukoliko na izborima ne osvoje 10.000 glasova, na šta je on odgovorio da im je cilj minimum 100.000.

„Naravno da za svaki politički akt onaj ko to radi snosi odgovornost, pa može da bude pozitivna ili negativna. To je u mom slučaju lako, ja sam u poslednjim mesecima predsednikovanja Novom strankom. Po našem Statutu isti čovek može dva puta da bude predsednik, a ja sam na kraju drugog mandata. Šta god da bude na izborima, od početka sledeće godine ja nisam predsednik Nove stranke“, poručio je Živković.

Na pitanje šta ga još uvek, nakon 30 godina bavljenja politikom, i ovakvim stanjem u državi nakon tih 30 godina, motiviše da u njoj ostane, odgovorio je da je razlog „to što je Srbija lepa zemlja, ali i dalje nije uspešna i uređena država“.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/262869434967275

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari