Izborni panel za žalbe i predstavke nije potvrdio kandidature Aljbinu Kurtiju i još 46 poslanika 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova (IPŽP) nije potvrdio kandidature 47 kandidata za poslanike Skupštine Kosova, iz sedam političkih entiteta na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar, zbog pravosnažnih presuda za krivična dela izrečena u poslednje tri godine.

Među njima je i lider Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti.

Iz PS, osim Kurtiju, nisu potvrđene kandidature ni Aljbuljene Hadžiu, Ljiburna Aljiu, Bajrama Mavrići i Ljabinote Demi Murtezi, i oni se ne mogu zameniti drugim kandidatima.

Iz Socijaldemokratske inicijative Kosova van liste ostaju Veselj Krasnići, Besnik Beriša, Filoreta Bitići, Valjentina Alijaj, Džafer Beriša, Aziz Tači, Musa Fetahaj, Hasime Daka, Fatmir Grdellaj, Vehbi Avdullahaj, Endrit Šalja i Ardian Nokaj.

I oni ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Još uvek nije objavljena odluka o žalbi Alijanse za budućnost Kosova.

Inače žalbe IPŽP su podnele Demokratska partija Aškalija na Kosovu (PDAK), zbog nepotvrđivanja liste kandidata za poslanike od strane CIK-a, za učešće na izborima, kao i Aškalijska stranka za integraciju (PAI), koja je podnela tri žalbe.

PAI je jednu žalbu podnela u ime političkog subjekta zbog nepotvrđivanja liste kandidata za poslanike, i dve žalbe u ime dva kandidata zbog njihovog nepotvrđivanja na spisku kandidata za poslanika od strane CIK-a, za učešće na izborima.

Žalbe su podneli i Ujedinjena romska partija Kosova (PREBK), zbog nepotvrđivanja jednog kandidata za poslanika od strane CIK-a za učešće na izborima, kao i Socijaldemokratska unija (SDU), zbog prisutnog jednog kandidata Albanca na spisku kandidata za poslanike ovog političkog subjekta za učešće na izborima.

Žalbe su podnele i tri subjekta iz redova Albanaca, zbog nepotvrđivanja od strane Centralne izborne komisije.

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Pokret Samoopredeljenje podneli su žalbu zbog nepotvrđivanja liste kandidata za poslanike za učešće na izborima, a Socijaldemokratska inicijativa (SDIK) zbog nepotvrđivanja političkog subjekta i spiska kandidata za poslanike za učešće na izborima.

Protiv ovih odluka IPŽP-a stranke mogu podneti žalbu Vrhovnom sudu Kosova u roku od 24 sata od trenutka kada prime odluku IPŽP, dok je rok za pregled i odlučivanje o ovim žalbama od strane Vrhovnog suda Kosova 72 sata od trenutka podnošenja žalbi od strane stranaka Vrhovnom sudu Kosova.

Odluke Vrhovnog suda Kosova su konačne i izvršne za sve strane.

Za 2. februar je zakazano žrebanje političkih subjekata za redosled na izbornoj listi.

IPŽP je stalni nezavisni organ nadležan za odlučivanje u vezi sa dozvoljenim žalbama i molbama koje se tiču izbornog procesa kao sto je određeno ovim Zakonom o izborima i izbornim pravilima, i njega čine profesionalne sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari