Izetbegović: Ako Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari se okreću prema BiH 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbgović izjavio je da će, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović je u intervjuu Glasu Amerike, rekao da je on samo „upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala“.

„Jedina veza između Kosova i BiH je što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima. Na to ne možemo ćutati i treba podsetiti na tu stvar kada se počnu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda“, rekao je Izetbegović.

On je rekao da će se „u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

„Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjauke. Isprobavaće se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekt, koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi“, zaključio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari