Izvestioci Saveta Evrope za Srbiju: Nivo nasilja na tom nivou u demokratiji je neprihvatljiv 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Ijan-Lidel Grejndžer i Pjero Fasino izrazili su veliku zabrinutost povodom najnovijih demonstracija i prošlonedeljnih brutalnih sukoba sa policijom nakon što su u Srbiji najavljene nove mere ograničenja kretanja, preneo je danas portal EWB.

„Bilo kakav nivo nasilja na tom nivou u demokratiji je neprihvatljiv. Pozivamo vlasti da detaljno istraže nasilne incidente koji su se dogodili u Srbiji i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost“, rekli su oni.

Kako se navodi, u vremenima kada kovid-19 može da izazove anksioznost i bol kod stanovništva, očekuje se da vlasti obezbede transparentne i pouzdane podatke o krizi i iznesu dosledne sanitarne politike koje ograničavaju pandemiju, istovremeno čuvajući demokratske standarde, uključujuči medijske slobode.

Izvestioci su rekli da veruju da bi novi parlament trebalo da u potpunosti iskoristi nadzornu funkciju, u konsultacijama sa svim relevantnim akterima – uključujući vanparlamentarne stranke i nezavisna tela – i izvuče pouke iz upravljanja krizom i dešavanja koja su usledila nakon izbora 21. juna i 1. jula.

„Vladajuća stranka, koja sada ima ogromnu većinu u parlamentu, ima posebnu odgovornost da pronađe mirne i inkluzivne načine za prevazilaženje ovih izazova. Ključno će biti dobro upravljanje, transparentnost, odgovornost i potpuno poštovanje osnovnih prava i standarda Saveta Evrope. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju u okviru procedura monitoringa“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari