Izvori EU: Nema razloga da smena u Vašingtonu utiče na dijalog Beograda i Prištine 1Brisel, Foto: BETA/European Council/Zucchi Enzo/MO

U toku su nastojanja da se upriliči susret na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a nema razloga da smena na vrhu u Vašingtonu utiče na taj proces, rekli su agenciji Beta izvori iz EU u Briselu.

Za sada je još rano i šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nisu dobili naznake o namerama i načinu na koji bi Vašington mogao da pomogne Uniji u dijalogu, budući da timovi nove američke administracije tek treba da budu formirani i da utvrde svoje političke programe, naveli su zvaničnici u Briselu.

Oni su time odgovorili na pitanje Bete da li se nazire kako novi čelnik Bele kuće Džozef Bajden i njegova vlada nameravaju da vode politiku na Balkanu i da podrže EU u dijalogu Beograd-Priština, imajući u vidu da se u političkim krugovima kosovskih Albanaca čuju i pozivi da on bude prekinut.

Takvih naznaka još nema i „otud su sve spekulacije i pitanja preuranjeni“, naglasili su izvori, „utoliko pre što je dijalog proces uz posredovanje EU koji je vezan za put Srbije i Kosova ka Uniji, i što dinamika i budućnost tog procesa zavise od EU, kao i od Beograda i Prištine i njihove sposobnosti da idu napred uz sporazum i nužne kompromise“.

Zvaničnici u Briselu su istakli da „i EU i SAD na Zapadnom Balkanu imaju iste ciljeve“ i da su „uvek bili uspešniji kad su radili zajedno“.

Izvori iz EU su predočili da, kad je reč o formiranju nove američke administracije, „postoje očekivanja da će doći do bolje komunikacije“.

„Naravno da ćemo razmenjivati informacije kad je reč o politici i delovanju SAD na Zapadnom Balkanu, uključujući dijalog, a to znači manje ‘šou’ postupaka, a više ozbiljnog angažovanja i timskog duha“, naveli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari