Jačanje pozicije budućeg premijera 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Predlozi pokreta Samoopredeljenje, za koje se očekuje da će biti „stožer“ nove kosovske vlade, o jačanju saradnje Kosova i Albanije, pre svega su osmišljeni da bi se ojačala pozicija budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija na „domaćem terenu“, kažu za Danas nezvanično diplomate.

Albanski dnevnik Dita preneo je prethodno da je Samoopredeljenje uputilo zvaničnoj Tirani „platformu za saradnju Kosova i Albanije u 16 tačaka“.

U kabinetu albanskog premijera Edija Rame za Danas nisu želeli da odgovore na pitanje da li će biti prihvaćeni predlozi Kurtijeve partije.

S druge strane, diplomatski izvori ističu da „uprkos razlikama u Raminim i Kurtijevim gledištima o pojedinim pitanjima, uključujući inicijativu mini Šengen, platforma Samoopredeljenja sigurno je po volji i većini građana Albanije“. U tom kontekstu, diplomate tvrde da je „ideja velike Albanije i dalje živa, naročito imajući u vidu dugotrajni zastoj u pregovorima Beograda i Prištine o Kosovu“.

Agencija Beta prenosi da je Samoopredeljenje u pomenutoj platformi najavilo da će danas u Tirani organizovati marš, kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti.

Takva najava nije se dopala Rami, koji je u nedavnom intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova. On je, takođe, poručio Kurtiju, koji se protivi „mini Šengenu“, da ne može „postati patriota sedeći kod kuće u pidžami“.

U dokumentu Samoopredeljenja ocenjuje se i da „na političkom nivou mini Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu“.

Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu, gde je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu.

Proglašeni konačni rezultati

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je juče konačne rezultate izbora prema kojima će najveći broj poslanika – 29, u Skupštini Kosova imati Pokret Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova će imati 28, Demokratska partija Kosova je osvojila 24 poslanička mesta, koalicija Alijansa za budućnost Kosova – Socijaldemokratska partija je dobila 13 poslanika, dok će koalicija oko NISMA imati šest poslanika, javlja FoNet. Ova koalicija Bedžeta Pacolija prešla je cenzus za 0,002 odsto. Srpska lista ima svih deset poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari