Različiti stavovi Srbije i Crne Gore u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova neće uticati na buduće odnose dve zemlje, bili su saglasni predsednici dve zemlje Boris Tadić i Filip Vujanović posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu. Srpski predsednik istakao je da i Srbija i Crna Gora na Kosovu moraju da zaštite identitet svog naroda i da u tome treba da sarađuju uz pomoć međunarodne zajednice.

Tadić i Vujanović razgovarali su u Palati Srbije, gde je crnogorskom predsedniku priređen i svečani doček. Vujanović bi trebalo da u Srbiji provede ukupno tri dana. Danas će razgovarati s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potom s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, a predviđen je i put u vojvođansko selo Lovćenac, gde živi najbrojnija crnogorska zajednica.

Dolazak Filipa Vujanovića u Beograd je prvi zvanični susret na najvišem nivou predstavnika dve zemlje, nakon što je Crna Gora priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na konferenciji za novinare nakon zvaničnog razgovora, dva predsednika nisu odgovorila na pitanje kada će Crna Gora poslati novog ambasadora u Beograd. Tadić je rekao da je to pitanje koje će se razmatrati na nivou ministarstava spoljnih poslova, ali da se nada da će se to dogoditi „veoma brzo“. Na pitanje novinara šta misli o predlogu za otvaranje tri konzularna predstavništva Srbije u Crnoj Gori, Tadić je odgovorio da je to legitimna ideja i tehničko pitanje.

– Odnosi Srbije i Crne Gore posle proglašenja nezavisnosti Kosova nisu bili najbolji, ali sada moramo uraditi sve da bi ojačali veze dve zemlje. Već je mnogo toga u tom pogledu i urađeno. Oba naroda putuju slobodno bez granica, a i ekonomska razmena raste iz godine u godinu. Treba načiniti još nekoliko projekata koji će unaprediti život građana. Treba rekonstruisati prugu Beograd-Bar i izgraditi put od Beograda do Boljana. Saradnja dve zemlje razvija se i na obrazovnom nivou razmenom učenika i studenata – naveo je Tadić, precizirajući da su prioriteti u saradnji dve države izgradnja infrastrukture i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema Tadićevim rečima, Srbi žele da u Crnoj Gori budu autohton narod, kao što su to Crnogorci u Srbiji.

– Oko toga imamo različita mišljenja, ali će to pitanje biti predmet dijaloga – kazao je Tadić.

Crnogorski predsednik Vujanović je takođe istakao da različita mišljenja o Kosovu ne treba da budu prepreka daljim odnosima dve zemlje.

– Demokratski razlaz dve države treba valorizovati kroz dalje dobre odnose – rekao je Vujanović, podsetivši da su Srbija i Crna Gora potpisale veliki broj sporazuma koji se odnose na odbranu, bezbednost, saobraćaj, turizam, kulturu, a da se trenutno razmatra sporazum o pravnoj pomoći i obrazovanju.

Predsednici su se složili da je novac najveći problem zbog kojeg ekonomska saradnja dve zemlje i izgradnja infrastrukture nisu još mnogo bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari