Janjušević: Upućena molba SPC da odlikuje Dika Martija, vlast do sada ništa nije uradila 1Foto: Informativna služba Dveri

Poslanica pokreta Dveri Marija Janjušević izjavila je danas da je taj pokret uputio molbu Sprskoj pravoslavnoj ckrvi da na Sretenje bude odlikovan Dik Marti ordenom Svetog Save prvog stepena za napore koje je kao izvestilac Saveta Evrope učinio na prikupljanju dokaza o zločinima nad Srbima i Albancima koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) „klali kao stoku“ na teritoriji Kosova.

„Odlikovanjem Dika Martija od strane Srpske pravoslavne crkve oredenom Svetog Save mi bismo započeli jednu novu politiku i povratak samopštovanja Srbiji“, rekla je Marija Janjušević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je kazala da se čeka odgovor SPC i da bi odlikovanjem na simboličan način Srbija izrazila zahvalnost Diku Martiju.

Navela je da je odlikovanje moralo da bude zatraženo od SPC, a ne od Kancelarije ordena jer je ona u nadležnosti predsednika Srbije Aleksanara Vučića, koji je „u koaliciji sa onima čije zločine je Marti istraživao“.

„Svi znate šta je Žuta kuća. Jedino je gospodin Dik Marti prikupljao dokaze o trgovanju ljudskim organima na terotiroji Kosova i Metohije… Znamo da su i u Albaniji bili logori u koje su odvođeni Srbi koji se nisu slagalai sa stradanjem nedužnih ljudi“, kazala je ona.

Poslanica Dveri je istakla da aktuelni režim u Srbiji ne radi ništa da pomogne Martiju u njegovoj borbi za istinu, dodajući da su do sada postavili samo „Simu Spasića koji sa njegovim ceradama“ samo vređa porodice stradalih i nestalih.

Marti je u izveštaju iz januara 2011. godine pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vadjeni organi kojima je kasnije trgovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari