Janjušević: Upućena molba SPC da odlikuje Dika Martija, vlast do sada ništa nije uradila 1Foto: Informativna služba Dveri

„Odlikovanjem Dika Martija od strane Srpske pravoslavne crkve oredenom Svetog Save mi bismo započeli jednu novu politiku i povratak samopštovanja Srbiji“, rekla je Marija Janjušević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je kazala da se čeka odgovor SPC i da bi odlikovanjem na simboličan način Srbija izrazila zahvalnost Diku Martiju.

Navela je da je odlikovanje moralo da bude zatraženo od SPC, a ne od Kancelarije ordena jer je ona u nadležnosti predsednika Srbije Aleksanara Vučića, koji je „u koaliciji sa onima čije zločine je Marti istraživao“.

„Svi znate šta je Žuta kuća. Jedino je gospodin Dik Marti prikupljao dokaze o trgovanju ljudskim organima na terotiroji Kosova i Metohije… Znamo da su i u Albaniji bili logori u koje su odvođeni Srbi koji se nisu slagalai sa stradanjem nedužnih ljudi“, kazala je ona.

Poslanica Dveri je istakla da aktuelni režim u Srbiji ne radi ništa da pomogne Martiju u njegovoj borbi za istinu, dodajući da su do sada postavili samo „Simu Spasića koji sa njegovim ceradama“ samo vređa porodice stradalih i nestalih.

Marti je u izveštaju iz januara 2011. godine pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vadjeni organi kojima je kasnije trgovano.