Partija Edija Rame inicira preispitivanje izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Rezolucija čiji je pokrovitelj Socijalistička partija premijera Albanije Edi Rame u Parlamentu Albanije, koja se protivi izveštaju Saveta Evrope o navodima o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu, komentariše se kao dobra inicijativa i kao aktivacija spoljne politike albanske države.

U izveštaju iz 2010. godine, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti, a odobrila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, tvrdi se da su lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili umešani u trgovinu organima tokom 1998-99. godine.

Ove tvrdnje istražio je američki tužilac Klint Vilijemson , koji je u julu 2014. objavio da nalazi njegovog tima ne uključuju dokaze o trgovini organima, već o drugim ratnim zločinima.

Ovo je 2015. godine dovelo do formiranja Kosovskih specijalizovanih veća za istragu navodnih zločina pripadnika OVK protiv etničkih manjina i političkih rivala, navodno počinjenih između januara 1998. i decembra 2000. godine.

U Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim kao Specijalni sud, u toku je proces protiv nekih bivših lidera OVK. Među njima su Hašim Tači (Hashim Thaci), Kadri Veselji (Kadri Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi). Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine. U optužnici protiv njih pominju se ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali ne i „trgovina ljudskim organima“.

Rama: Glas Albanije će se čuti sve do Strazbura

„Glas Albanije o ovom pitanju će se čuti do Strazbura (gde se nalazi Evropski sud za ljudska prava, prim aut.)“, rekao je premijer Albanije Edi Rama, ujedno i lider Socijalističke partije, na sednici u četvrtak u Parlamentu Albanije.

„Dik Marti više nije član (Parlamentarne skupštine Saveta Evrope). Ovo nije namenjeno njemu. Radi se o reputaciji i dostojanstvu Skupštine u Savetu Evrope, koja je glasala za izveštaj. U redu, glasali su za to jer su mislili da to treba ispitati. Ovaj istražni proces nije doneo pravdu pretpostavljenim žrtvama, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti OVK, jer je i to bio cilj… učinio je Oslobodilačku vojsku Kosova globalnom žrtvom – a ona je jedan od važnih momenata nacionalnog ponosa Albanaca“, rekao je Rama.

U rezoluciji čiji je pokrovitelj Ramina stranka navodi se da su tvrdnje Dika Martija o „ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu“ tvrdnje koje su „ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama“.

Ceo tekst pročitajte na RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.