Srpski političari žale zbog smrti Dika Martija: Predlažu da dobije ulicu u Beogradu 1Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Pojedini srpski političari oglasili su se danas o smrti nekadašnjeg švajcarskog senatora i tužioca Dika Martija, koji je kao specijalni izvestilac Saveta Evrope istraživao zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski napisala je na društvenoj mreži Iks (X) da je Marti bio tužilac koji je sačinio izveštaj o zločinima OVK – otmicama, ubistvima i trgovini organa u „Žutoj kući“.

„U Srbiji će njegovo ime i prezime biti sinonim pravde i istine. Predlažem da jedna ulica u Beogradu ponese njegovo ime“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Doskorašnji predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kratko je napisao „Počivaj u miru Dik Marti (1945-2023)“.

Funkcioner Narodne stranke Stefan Jovanović takođe je napisao da je Marti bio autor izveštaja o trgovini organima na Kosovu „u koje je bila uključena teroristička OVK“.

„On je svojevremeno obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima Srba na Kosovu i u ‘Žutoj kući’ u Albaniji“, naveo je Jovanović.

Nekadašnji ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović ocenio je da Evropa nije imala „ni časnijeg, ni hrabijeg“ na rešavanju „kosovskog problema“ od Dika Martija.

„Neka mu je večna slava. Na Srbima je da ga pamte, dok god ih pamćenje služi“, naveo je Dmitrović.

Nekadašnji švajcarski senator i tužilac Dik Marti, koji je kao specijalni izvestilac Saveta Evrope istraživao zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), umro je danas u 79. godini, javili su mediji u Švajcarskoj.

Martijev izveštaj iz 2010. bio je polazna tačka za istragu posle koje je formiran specijalni sud za zločine OVK u Hagu, pred kojim su optuženi ključni komandanti te formacije, uključujući Hašima Tačija, bivšeg predsednika i premijera Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari