Jeremić: Idem u Vašington da otklonim opasnost da SAD spreči promenu vlasti u Srbiji 1Foto: N1

Predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić najavio je da će sledeće nedelje započeti zvaničnu posetitu Vašingtonu kako bi „otklonio opasnost“ da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

Jeremić je danas u centrali Saveza za Srbiju u Beogradu, kazao da SAD neće promeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali i da one ne podržavaju bojkot institucija i izbora koje sprovodi i najavljuje Savez.

„To su dve tačke po kojima SzS ima suprotan stav, zato idem da predstavim situaciju iz našeg ugla, da otklonim opasnost da se SAD ne postavi tako da spreči promene u Srbiji, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN do kraja godine“, rekao je Jeremić novinarima.

On je ocenio i da poseta Vašingtonu neće biti laka, jer „SAD računa na Vučića“, što se, prema njegovim rečima, zaključuje i iz dva pisma koje je američki predsednik Donald Tramp poslao srpskom predsedniku.

Jeremić je kazao da se SZS zalaže za rešenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Protivimo se i nastavićemo da se protivimo članstvu Kosova u UN i sve dok je Narodna stranka u Savezu, mi svoju politiku po pitanju Kosova nećemo menjati“, rekao je Jeremić koji je i lider Narodne stranke.

Dodao je da pre pitanja statusa Kosova postoji niz pitanja koja treba rešiti, među kojima su pitanje vlasništva i status, garancija i zaštita Srpske pravoslavne crkve.

On je kazao i da je odnos prema Kosovu određen i u Sporazumu sa narodom, za koji je naveo da je trebalo i ranije da bude napisan i ponuđen građanima.

Prema njegovim rečima, Sporazum je most između „probuđene energije građana i političkih stavova i ideja“, koji je do sada potpisalo više hiljada ljudi, a koji će od ponedeljka građani moći i elektronski da potpišu.

Jeremić je kazao da se građanski protesti trenutno održavaju u više od 80 gradova i da su „svojim obimom i kapacitetom prevazišli bilo koju političku strukturu“.

Povodom kritika na sadržaj govora na protestima, Jerremić je poručio da SZS nema nameru da cenzuriše govornike.

„To su slobodni građanski protesti, na njima niko ne može da nacrta i napiše šta neko treba da kaže. To je sastavni deo demokratije i slobdnih zemalja, što Srbija trenutno nije, mi smo sada i zvanično delimično slobodna zemlja“, rekao je Jeremić.

On je kazao da će u Americi imati susrete u Stejt departmentu, Kongresu, kao i da će održati predavanje na Akademiji Džordžtaun.

Najavio je da će se kao lider Narodne stranke obratiti godišnjem skupu mladih u UN i da će u Čikagu otvoriti prvi odbor Narodne stranke u dijaspori, jer kako je naveo „biće teško izgraditi Srbiju nakon promene vlasti bez svih tih ljudi koji su otišli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari