Jeremić: Nema svađe u opoziciji, Narodna stranka ne menja stav kako vetar duva 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da u opoziciji nema nikakve svađe, ali da ima vrednosnih razmimoilaženja, da Narodna stranka „ne menja stav kako vetar duva“ i da čvrsto veruje da se za bolje izborne uslove mogu zajedno izboriti onj koji su bojkotovali izbore, te da tu ne može biti mesta onima kojima je „Aleksandar Vučić skupljao potpise, a Aleksandar Šapić ih overavao“.

„Mi ne baštinimo tu vrstu ’pragmatizma’ kao neki drugi u opoziciji. Ako danas pokažete ‘pragmatizam’ da primate u svoje redove one kojima je pre godinu dana Vučić skupljao potpise, sutra ćete isto tako biti spremni da prigrlite i Željka Mitrovića i njemu slične. E, to sa Narodnom strankom ne može, mi držimo reč“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

„Kada se sa nama nešto dogovorite, znate na čemu ste i tu nema popuštanja. Možda nismo svima po ukusu, možda se nekome ne sviđa naš stav po pitanju Kosova i Metohije, negovanju nacionalnog identiteta i tradicije… Možda smo mi malo ’seljaci’, možda nemamo svoje medije, ali ćete sa Narodnom strankom uvek znati na čemu ste“, istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da mu nije jasno zašto neko insistira na tome da na pregovorima o izbornim uslovima učestvuju predstavnici „ne zna se koliko partija“, a da za polovinu njih nije poznato kako će se ponašati kada “postane gusto“, odnosno onda kada se pokaže da Vučić ne želi da napravi bilo kakav ustupak i kada će možda biti neophodno da se sa tih pregovora izađe.

„Hoće li pregovore da napusti neko ko je već pokazao da je na vezi sa Vučićem kada je gusto, i oni kojima je on pomogao da skupe potpise da bi izašli na izbore? Možemo li imati poverenje u takve ljude“, upitao je Jeremić, i dodao da se „u tabloidnim medijima digla prašina o nekakvoj svađi u opoziciji, koje zapravo nema“.

Jeremić je dodao da je, kako bi se izbegle rasprave „ko će da izda a ko neće, ko je relevantan, a ko kombi stranka“, najbolje da se opozicija dogovori o dva pregovarača koji će ih zajednički predstavljati.

„Onda bismo mogli da pozovemo sve da podrže dva pregovarača i da kažemo ’neka ih podrži ko je prava opozicija’. To bi bilo efikasno sito da se pokaže ko je vera a ko nevera. To je naša logika“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da učini bilo kakve ustupke u pregovorima o izbornim uslovima, a da mu je najbolji metod za postizanje tog cilja da pregovore pretvori u rijaliti.

„Zato će na pregovore poslati ljude kojima je pravljenje rijalitija uža specijalnost – Đuku, Pilju, Orlića i njima slične. Ne bi trebalo prihvatiti tu igru i poslati pet, osam ili deset predstavnika partija koje sebe doživljavaju kao opoziciju, i zato je Narodna stranka iznela jednostavan predlog – dva pregovarača za sve nas, i to pregovarača nespornih sposobnosti i kredibiliteta“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi se tako „sprečio rijaliti i tada bi nešto možda i moglo da se postigne, zahvaljujući evropskim posrednicima“.

„Izborni uslovi se neće sami od sebe poboljšati. Narodna stranka ne očekuje nikakav poklon ni od vlasti niti od evropskih posrednika, već će se boriti za bolje uslove“, rekao je Jeremić.

Upitan u kakvim je odnosima sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, Jeremić je istakao da bi bilo vrlo neodgovorno da lični odnosi određuju pravce u politici, jer je politika zapravo borba za javni interes.

Na pitanje da li se zalaže za revanšizam, Jeremić je odgovorio da će se po promeni vlasti dogoditi ono što se nije dogodilo 6. oktobra 2000. godine.

„Operisaćemo kancer tako da se nikada više ne vrati i metastazira, ali sve će biti po zakonu“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari