Jeremić: “Razgraničenje” znači članstvo “Kosova” u UN 1Foto: EPA/ PETER FOLEY

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas u Kragujevcu da takozvano “razgraničenje” o kome govori vlast znači momentalno članstvo “Kosova” u Ujedinjenim nacijama, i nezaustavljivo vodi stvaranju Velike Albanije.

Jeremić je u Kragujevcu prisustvovao akciji pod nazivom “Jedan potpis menja sve” koju širom Srbije organizuje Narodna stranka, a koja podrazumeva prikupljanje potpisa građana protiv davanja stolice “Kosovu” u UN, navodi se u saopštenju.

Jeremić je tom prilikom objasnio i šta pojam razgraničenja znači za Republiku Srbiju.

“To “razgraničenje” znači voljno i trajno otuđenje dela teritorije Republike Srbije. “Razgraničenje” znači prekrajanje granica države, status “Kosova” kao punopravnog člana Ujedinjenih nacija, a u roku od nekoliko godina i Veliku Albaniju. “Razgraničenje” predstavlja i učvršćivanje diktature u Srbiji koja zakonomerno vodi u fašizam. “Razgraničenje” je protivustavno, opasno i dubinski štetno “, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao i da je proces “razgraničenja” sa jednom od etničkih manjina u državi opasan presedan koji će dovesti do domino efekta.

„Jedna zemlja koja ima više etničkih manjina, ukoliko odluči da se “razgraniči” sa jednom od njih, to neće biti poslednja manjina sa kojom će se razgraničavati – tome neće biti kraja. Na unutrašnjem planu, to podrazumeva da počnete da nazivate svoje političke protivnike stranim agentima a igumana Dečana špijunom i izdajnikom. Upravo zbog toga danas u Kragujevcu i širom Srbije prikupljamo potpise protiv svega toga, protiv ulaksa takozvanog “Kosova” u Ujedinjene nacije, protiv “razgraničenja”“, kazao je Jeremić, ističe se u saopštenju Narodne stranke.

Jeremić je dodao da su neistinite tvrdnje da opozicija nema rešenje za Kosovo i Metohiju. „Postoji mnogo stvari koje moraju da se reše umesto što se pregovara o konačnom statusu. Na primer – garancije zaštite manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve, kao i pitanje desetine milijardi evra vredne privatne i državne imovine koja je trenutno uzurpirana na Kosovu i Metohiji. Treba težiti normalizaciji odnosa kako na teritoriji pokrajine, tako i u ostatku Srbije i u regionu, ali to ne mora da podrazumeva članstvo takozvanog “Kosova” u Ujedinjenim nacijama, jer postoji mnoštvo drugih modaliteta“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao i da će, nakon završetka akcije, prikupljeni potpisi javno biti predati „upravo onom ko namerava da svoj potpis stavi na sporazum kojim se “Kosovu” daje stolica u Ujedinjenim nacijama“. Sa velikim brojem Kragujevčana koji su danas potpisali peticiju o značaju akcije i daljim koracima razgovarali su i prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i članovi predsedništva Aleksandar Babić i Ivan Gajić.

Potpisi protiv sporazuma kojim bi Srbija omogućila Prištini članstvo u UN i time se nepovratno i trajno odrekla Kosova i Metohije danas su se prikupljali i u Zrenjaninu, Novom Sadu, Inđiji, Rumi, Kuli, Pančevu, Beogradu, Nišu, Boru, Kraljevu, Vranju i Trsteniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari