Jeremić: Smena Vučića na izborima sledeće godine 1Foto: BETA/EMIL VAS

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića ubrzano gubi legitimitet i na unutrašnjem i na međunarodnom planu i da će biti smenjena na izborima, kako je ocenio, sledeće godine.

Jeremić je na osnivačkoj skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Leskovcu kazao da više nema neizvesnosti oko toga da li će se u Srbiji dogoditi promene, jer su po njegovim rečima, protesti u kojima učestvuju stotine hiljada ljudi u sve više gradova Srbije doveli u pitanje legitimnost vlasti.

On je rekao da će opozicija bojkotovati izbore ako budu raspisani pod postojećim uslovima, ali je izrazio uverenje da će izbori biti održani sledeće godine pod bitno drugačijim okolnostima i da će opozicija na njima pobediti.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije, dodao je da će se u narednih nekoliko meseci postaviti i pitanje legitimnosti odluka koje vlast donosi i u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„Tramp je nedavno u prvom pismu Vučiću naveo da je Srbija na korak od postizanja sporazuma sa Albancima. Mi u Srbiji nismo ni znali da se vode pregovori, štaviše, govoreno nam je da pregovora nema. U drugom pismu, poslatom na Sretenje, Tramp je napisao i šta taj dogovor znači – da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu“, rekao je Jeremić.

Prema Jeremićevim rečima, Tramp ne piše pisma „tek tako, a naročito ne tako često“ i njihov sadržaj trebalo bi shvatiti vrlo ozbiljno, te da je očigledno da je pregovora bilo, ali ih je Vučić sakrio od javnosti u Srbiji.

On je ponovio da se Narodna stranka i Savez za Srbiju protive „razgraničenju“ i da se zalažu za rešenje u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da se u pregovorima sa kosovskim Albancima obezbede uslovi za normalan život u južnoj srpskoj pokrajini.

Jeremić je povodom jučerašnjeg početka potpisivanja Sporazuma sa narodom, rekao da je to važna etapa u borbi za promene u Srbiji, jer je sporazum proširio opozicioni front i ustanovio okvir za zajedničko opoziciono delovanje u celoj državi.

„Stvari se više ne mogu vratiti u predjašnje stanje i režim će uskoro shvatiti da više nije moguće da nastavi da vlada kao do sada“, rekao je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke u Leskovcu izabran je Jovica Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari