Jeremić: Srbija se udaljava od evropskog puta 1Foto: Wikipedia

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić ocenio je u intervjuu za Dojče vele (DW) kako se u ovom trenutku Srbija se ne približava, već udaljava od evropskog puta i da se „ta činjenica gura pod tepih“, slično načinu na koji se tokom prethodne decenije to činilo i sa Turskom.

Jeremić je ukazao kako se „kao rezultat takvog pretvaranja“, Turska godinama sve više i više udaljavala od Evrope i sada ju je više nemoguće zamisliti u EU za najmanje nekoliko narednih generacija.

„Bojim se da bi, ako ne dođe do promene kursa, nešto slično moglo da se desi i sa Zapadnim Balkanom“, ocenio je Jeremić, naglasivši kako se NS od osnivanja zalaže da „Srbija bude uređena kao moderna evropska zemlja u kojoj vladaju evropski zakoni i u kojoj se teži dostizanju evropskih standarda u svim oblastima“.

Jermić tvrdi kako je politička situacija u EU „trenutno takva da je pitanje proširenja de fakto odloženo na neodređeno vreme, u najmanju ruku dok ne budu sprovedene institucionalne reforme u EU“ i da je o toj temi „predsednik (Francuske) Makron bio više nego eksplicitan“.

Komentarišući otužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su u rešavanju kosovskog pitanja „protivnici razgraničenja u stvari na strani Haradinaja, jer ne žele da Srbija dobije makar nešto“, Jeremić je rekao kako su „jedini iz Srbije koji su nedvosmisleno na strani Haradinaja njegovi koalicioni partneri iz Srpske liste – ispostave SNS na teritoriji KiM“.

„Način na koji je Vučićeva vlast pregovarala sa Prištinom od 2012. godine je bio takav da Albanci dobiju praktično sve što su zatražili – od međunarodnog pozivnog broja do ukidanja srpskih institucija na Severu. Zauzvrat nije dobijeno ništa, osim okretanja glave ključnih međunarodnih činilaca od toga da se u Srbiji uspostavlja sve ogoljenija kriminogena diktatura“, ocenio je Jeremić.

Na podsećanje da su tri bivša visoka predstavnika u BiH protiv razgraničenja, zvanični Berlin takođe, dok Vašington ostavlja mogućnost pregovora, Jeremić je rekao kako „precrtavanje granica na bazi etničkog principa, što je zapravo suština dogovora Vučić-Tači, predstavlja presedan“.

„Izvesno je da bi neko u budućnosti odlučio da se pozove na taj presedan – i to ne nužno samo u regionu, već i nekom drugom delu sveta“, rekao je Jeremić za DW.

Vučićev nedavni poziv na „unutrašnji dijalog o Kosovu“, Jeremić je nazvao „fingiranim“ i oceniom kako „vlast nijednog trenutka nije bila ozbiljna u nameri da ga sprovede“.

„Svako ko je prema režimu iole kritičan biva izložen brutalnoj medijskoj satanizaciji, bez mogućnosti da se od nje brani. To u društvu stvara atmosferu mržnje i linča koja može imati tragične posledice, kao u slučaju Olivera Ivanovića“, rekao je Jeremić, navodeći kako su sad na tapetu lideri Saveza za Srbiju i iguman manastira Dečani, otac Sava Janjić, kojeg proglašavaju za „izdajnika“ i „šiptarskog teroristu“.

Jeremić kaže da je „nemoguće u takvoj atmosferi voditi dijalog o bilo kom pitanju od društvenog značaja“.

Komentarišući tvrdnje vlasti o ekonomskim uspesima i šansama opozicije koja od naprednjaka gubi izbore za izaborima, Jeremić je ukazao da su „brojke su neumoljive“.

„Srbija ima najniži kumulativni rast u regionu u periodu naprednjačke vlasti, zarade su među najnižima, a nejednakost zvanično najveća u Evropi. Kroz režimske medije javnost biva agresivno bombardovana slikama iskrivljene stvarnosti, ali taj krčag će ići na vodu dok se ne razbije“, rekao je Jeremić.

On je poručio kako samo od građana i situacije na opozicionoj i nevladinoj sceni zavisi koliko će se dugo čekati na „taj trenutak istine“.

„Čvrsto sam uveren da najkraći put do toga vodi preko stvaranje jedinstvenog fronta u koji će stupiti svi opozicioni akteri, sindikati, strukovna udruženja, nevladine organizacije. To je bio glavni motiv formiranja Saveza za Srbiju“, rekao je Jeremić za DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari