Jerkov: Čast je boriti se protiv klimatskih promena 1Aleksandra Jerkov (Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović)

Na pitanje kako se ona našla u društvu poznatih koji su uputili javno pismo novoizabranom predsedniku Amerika Džozefu Bajdenu, Aleksandra Jerkov, bivša poslanica DS, za Danas kaže da već dugo i blisko sarađuje sa nekima od organizacija koje su inicirale i potpisale pismo, poput organizacije Džona Podeste.

On je, objašnjava Jerkov, Obamin najbliži saradnik, šef kabineta Bila Klintona i kampanje Hilari Klinton, ali i nekih od evropskih poslanika koji su potpisnici pisma.

– Velika nam je čast što smo pozvani, a to je samo nastavak saradnje sa njima. Odnosno, potpisivanje pisma rezultat je dugogodišnjeg zalaganja za iste vrednosti i zajedničke borbe sa potpisnicima, saradnje sa mnogima od organizacija koje su, uz Akademiju za razvoj demokratije, potpisale ovaj poziv predsedniku SAD i spremnosti da i u budućnosti rade sa njim na ostvarenju ciljeva proklamovanih u pismu, navodi Aleksandra Jerkov za Danas.

Podseća da su ona i Balša Božović u nekoliko navrata boravili u Sjedinjenim Američkim Državama prateći predizbornu kampanju i podržavajući demokratske kandidate.

Ističe i da i sada, u okviru regionalne inicijative koju su njih dvoje oformili sa kolegama iz Bosne i Hercegovine poslanikom Sašom Magazinovićem, Hrvatske, poslanikom Bojanom Glavaševićem, Severne Makedonije državnom sekretarkom za EU integracije Kalinkom Gaber i drugim kolegama iz regiona, tesno sarađuju sa mnogim organizacijama i pojedincima sa kojima su potpisali ovu inicijativu.

Jerkov je kao članica Izvršnog odbora Akademija za razvoj demokratije u ime ove nevladine organizacije potpisala zajedno sa 152 svetska lidera, vodeće kompanije i najznačajnije organizacije sveta, pismo upućeno predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu.

Ovim pismom Bajdena pozivaju da preduzme odlučne korake u borbi protiv klimatskih promena i bez kompromisa započne sprovođenje agende za zaštitu životne sredine.

„Pismo predsedniku Bajdenu ne predstavlja kratkoročnu inicijativu, već smo svi njegovi potpisnici izrazili spremnost da zajedno sa njim radimo na ciljevima borbe protiv klimatskih promena“, objašnjava Jerkov.

Među potpisnicima pisma, koje je objavljeno u Njujork tajmsu, nalaze se i predsednici, vlasnici i direktori najvećih svetskih kompanija, poput Džefa Bezosa, osnivača Amazona, Jespera Brodina, izvršnog direktora Ikee, Bila Forda, izvršnog predsednika kompanije Ford motors, potpredsednica kompanije Epl, kao i mnogi drugi.

Osim njih, inicijativu su potpisali i istaknuti svetski političari i sadašnji ili bivši zvaničnici, među njima i šef kabineta Bila Klintona i šef kampanje Hilari Klinton Džon Podesta, bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband, kao i nekoliko evropskih poslanika.

Potpisnici pisma su i slavne ličnosti poput glumaca Leonarda Dikaprija, Natali Portman i Džejn Fonde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari