Jerkov: Vučić garantuje da Šešelju neće faliti dlaka s glave 1Aleksandra Jerkov Foto: Medija centar (arhiva)

To što je prošlo godinu dana od kada osuđenom ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, nije oduzet poslanički mandat u Skupštini Srbije nije nikakvo iznenađenje jer je jasno da u svemu što radi Vojislav Šešelj ima podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

To ocenjuje za Danas Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, podsetila je javnost u jučerašnjem saopštenju za medije da, kako je navedeno, vladajuća većina u Skupštini Srbije već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i nanosi štetu ugledu parlamenta ignorišući zahtev LSV-a za oduzimanje poslaničkog mandata „osuđenom ratnom zločincu“ Vojislavu Šešelju. Predsednik LSV, Nenad Čanak je u saopštenju naveo da Zakon o izboru narodnih poslanika kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena navodi pravosnažnu sudsku odluku kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. „Smatramo da je taj slučaj nastupio 11. aprila prošle godine i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke“, naveo je Čanak.

On je podsetio da je toga dana Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina po tri tačke optužnice za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine. Dva dana kasnije, 13. aprila, LSV je uputio Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zahtev za sazivanje hitne sednice kako bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

„Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima Šešelju poslanički mandat na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da tu presudu sam traži, presudu sam lično dostavio na pisarnicu Narodne skupštine Republike Srbije, sedam dana kasnije, odnosno 20. aprila 2018“, naveo je Čanak. Prema njegovim rečima, prošlo je „više nego dovoljno“ vremena da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja postupi po zakonu. „Kada se tome doda činjenica da je Šešelju u međuvremenu dozvoljeno ne samo da ode, nego i da kupi kuću u tim istim Hrtkovcima, potpuno je jasno da nadležni u ovoj zemlji nemaju želju da zločince smeste tamo gde im je i mesto. Na smetlište istorije“, ocenio je Čanak.

Prema rečima sagovornice Danasa, Aleksandre Jerkov, svaki sekund koji Vojislav Šešelj provede u skupštinskoj klupi umesto u zatvoru zbog pretnji da će ponoviti ratne zločine za koje je pravosnažno osuđen dokaz je podrške, koju ima od strane Aleksandra Vučića i SNS.

– Svakome, čak i onome ko je površno pratio prošlogodišnja dešavanja iz Skupštine Srbije i izjave koje su i Vučić i oni koji u Skupštini odlučuju o tome davali, bilo je jasno da Vojislavu Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave – ni kada je pretio narodnim poslanicima, ni kada je širio govor mržnje prema meni i drugima, ni kada je u sred Skupštine rušio i gazio zastavu druge države i, najvažnije, kada je divljao u Hrtkovcima slaveći svoje ratne zločine i maltretirajući ljude koji tamo žive. Uostalom, i Vučić i cela Srpska napredna stranka su ga podržavali i devedesetih godina, sasvim je očekivano da ga podržavaju i sada – ističe Jerkov za Danas.

Kako napominje, uopšte je ne zanima šta Vučić misli o tome, to se, dodaje Jerkov, zna već trideset godina.

– Nažalost, to šta Vučić misli o tome direktno utiče na rad, odnosno nerad, institucija u ovom pitanju, a to treba da nas interesuje i brine sve. Ne smeju institucije da ne reaguju zato što Aleksandar Vučić i dalje podržava Vojislava Šešelja, ne može zakon da se ne sprovodi zbog toga što Šešelj ima Vučićevu zaštitu, a to je, očigledno, naš slučaj – zaključuje Aleksandra Jerkov za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari