Joksimović i Blok saglasni o merenju napretka u evrointegracijama prema učinku svake države 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef diplomatije Holandije Stef Blok saglasili su danas tokom razgovora u Beogradu o značaju principa da se napredak u evrointegracijama meri prema učinku svake države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Joksimović i Blok razgovarali su o nastavku evrointegracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, reformskim aktivnostima, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama, navodi se u saopštenju.

Ministarka je zahvalila Holandiji, kao značajnom partneru u pristupnom procesu na podršci i tehničkoj i ekspertskoj pomoći koju pruža Srbiji u evrointegracijama.

Ukazala je i na važnost principa da se napredak u evrointegracijama meri prema učinku svake države kandidata pojedinačno i izrazila očekivanje da će Holandija, kao i do sada, zauzimati takav striktan, ali fer pristup.

Ministar Blok je potvrdio da će Holandija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, rukovodeći se načelom da od pojedinačnih rezultata svake države kandidata zavisi i njen napredak na evropskom putu.

Holandski ministar je ukazao na značaj i rezultate sprovođenja zahtevnih reformi, posebno ekonomskih, ali i u oblasti vladavine prava i naglasio da bi trebalo da se intenziviraju, navodi se u saopštenju.

Blok je ocenio da Srbija pokazuje značajan rad i napredak u oblasti pristupnog procesa kao i u kontekstu konstruktivne regionalne saradnje.

Joksimović je rekla da je Srbija jasno posvećena nastavku procesa pristupanja EU. Ona je rekla da se reforme sprovode sa visokim stepenom odgovornosti, a posebno istakla reformske aktivnosti u segmentu ekonomije i vladavine prava koje doprinose stvaranju povoljnog privrednog ambijenta.

Rekla je da to dokazuje i činjenica da su kompanije iz Holandije jedne od najprisutnijih na srpskom tržištu.

Ministarka je rekla da je nova Medijska strategija – poslata u Brisel na mišljenje, obuhvatila mere za unapređenje bezbednosti novinara, koje su, u inkluzivnom procesu, predočila medijska udruženja.

Ona je obavestila Bloka da su svi prijavljeni slučajevi pretnji novinarima, ili procesuirani, ili su u fazi prikupljanja dokaza.

Joksimović je takođe rekla da je Srbija uspostavila sveobuhvatan zakonodavni okvir u borbi protiv korupcije i da je sada na Parlamentu rad na usvajanju amandmana u vezi nosilaca pravosudnih funkcija.

Ona je izrazila očekivanja da u odnosu na preduzete aktivnosti države članice EU podrže otvaranje novih poglavlja tokom finskog predsedavanja Savetom EU.

Joksimović i Blok ocenili su da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrano raspoloženje da se intenziviraju posebno kroz privrednu saradnju, jer je Holandija jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari