Joksimović: Ne mešamo se u politički život drugih 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Krajem tekuće ili početkom naredne sedmice, iz beogradske centrale SNS na adresu Demokratskog fronta, biće upućeni predlozi čiji je cilj inoviranje platforme za smenu vlasti u Crnoj Gori jasnije pozicioniranje srpskih i prosrpskih političkih grupacija u odnosu na organizatore građanskih protesta.

To piše podgorički list Pobjeda, koji slovi za blizak vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića.

Internacionalna sekretarka SNS-a i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše navode Pobjede, kaže za Danas da je reč o neutemeljenim i politizovanim optužbama i neistinama. Ona naglašava da je međunarodna platforma rada Srpske napredne stranke zasnovana na principu aktivnog dijaloga i saradnje, te da se SNS nigde i nikada ne bavi podrivanjem i mešanjem u politički život susednih ili drugih država.

– Mi smo okrenuti saradnji, a nisam sigurna da su i druge stranke u regionu, nezavisno od partijske afilijacije, fokusirane na poboljšanje saradnje i odnosa. Aktivno učestvujemo u najvažnijim međunarodnim formatima partijske diplomatije EPP i IDU (Međunarodna demokratska unija), gde ima i stranaka iz našeg regiona. Istovremeno, nastojimo da i sa drugim partijama različite afilijacije uspostavimo solidne i sarađujuće odnose, posebno u regionu – poručuje Joksimović.

Prema Pojedinim izvorima, ključna sugestija koju će liderima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću predočiti iz vrha SNS-a, odnosiće se na delimičnu promenu metoda borbe koja će biti lišena ulične radikalizacije, a pogotovo namere da se izazivaju sukobi sa policijom ili pristalicama aktuelne crnogorske vlasti.

– U Beogradu smatraju da bi insistiranje na haotičnoj radikalizaciji bilo dočekano s oštrim protivljenjem od strane uticajnih međunarodnih faktora, jer ključne članice EU ne gledaju blagonaklono na destabilizaciju država Zapadnog Balkana posredstvom nasilnih uličnih akcija. Stoga, iz Beograda će sugerisati ideju trajnog povratka u parlament, uz stalno insistiranje da se otvore sve teme od značaja za trenutni položaj i budućnost srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i one teme koje govore o „kriminalizaciji režima Mila Đukanovića i Duška Markovića i većine ključnih državnih institucija pod njihovom kontrolom“ – piše Pobjeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari